Blog ni adalah rekaan aku semata-mata... Dalam blog ni terdapat hasil tulisan titik pena aku sendiri dan ada juga artikel-artikel atau blog-blog menarik yang di "copy" kan dari bloggerz2 laen utk dikongsi bersama... Terlebih dahulu, aku nak mintak maaf awal2 jikalau ader maner2 artikel atau penulisan dalam blog ni yang menyinggung mana2 pihak. Sebarang komen dan kritikan membina amat dialu-alukan

Sabtu, 21 Mac 2009

cari kepala org

Cuba uji otak anda. Cari kepala seorang lelaki pada ganbar yang ada di bawah:

Menurut kajian ahli perubatan:

Jika anda berjaya mencari kepala lelaki itu dalam 3 saat, anda adalah orang yang sangat genius. (Dengan syarat anda baru pertama kali melihat gambar di bawah.)

Jika anda berjaya mencari dalam masa tidak lebih 1 minit, otak anda adalah berfungsi seperti orang biasa.

Jika anda berjaya mencari dalam lingkungan masa 1-3 minit, otak anda di kategorikan lemah. Anda perlu makan banyak protein.

Jika anda berjaya mencari lebih dari 3 minit, anda mempunyai masalah yang sangat teruk. Otak anda terlalu lembab dan reaksi sangat teruk. Cadangan ahli perubatan ialah, anda di galakkan menonton kartun kerana ia dapt membantu otak anda untuk berkembang mengikut kemampuan otak anda.

LIHAT GAMBAR DI BAWAH DAN SEDIA DENGAN KIRAAN MASA:

Photobucket

Jumaat, 20 Mac 2009

kisah bilal

Suatu malam, jauh sepeninggal Rasulullah, Bilal bin Rabbah, salah seorang
sahabat utama, bermimpi dalam tidurnya. Dalam mimpinya itu, Bilal bertemu
dengan Rasulullah." Bilal, sudah lama kita berpisah, aku rindu sekali
kepadamu," demikian Rasulullah berkata dalam mimpi Bilal."Ya, Rasulullah,
aku pun sudah teramat rindu ingin bertemu," kata Bilal masih dalam mimpi-Nya. Setelah itu, mimpi tersebut berakhir begitu saja. Dan Bilal
bangun dari tidurnya dengan hati yang gulana. Ia dirundung rindu.


Keesokan harinya, ia menceritakan mimpi tersebut pada salah seorang sahabat lainnya. Seperti udara, kisah mimpi Bilal segera memenuhi ruangan kosongn di
hampir seluruh penjuru kota Madinah. Hari itu, Madinah benar-benar
terbungkus rasa haru. Kenangan semasa Rasulullah masih bersama mereka
kembali hadir, seakan baru kemarin saja Rasulullah tiada. Satu persatu dari
mereka sibuk sendiri dengan kenangannya bersama manusia mulia itu.


Menjelang senja, penduduk Madinah seolah bersepakat meminta Bilal
mengumandangkan adzan Maghrib, padahal Bilal sudah cukup lama tidak
menjadi muadzin sejak Rasulullah tiada. Seolah, penduduk Madinah ingin
menggenapkan kenangannya hari itu dengan mendengar adzan yang
dikumandangkan Bilal. Akhirnya, setelah diminta dengan sedikit memaksa,
Bilal pun menerima dan bersedia menjadi muadzin kali itu. Senjapun datang
mengantar malam, dan Bilal mengumandangkan adzan. Tatkala, suara Bilal
terdengar, seketika, Madinah seolah tercekat oleh berjuta memori. Tak
terasa hampir semua penduduk Madinah meneteskan air mata. "Marhaban ya
Rasulullah," bisik salah seorang dari mereka.


Sebenarnya, ada sebuah kisah yang membuat Bilal menolak untuk
mengumandangkan adzan setelah Rasulullah wafat. Waktu itu, beberapa saat
setelah malaikat maut menjemput kekasih Allah, Muhammad, Bilal
mengumandangkan adzan. Jenazah Rasulullah, belum dimakam-kan. Satu persatukalimat adzan dikumandangkan sampai pada kalimat, "Asyhadu anna
Muhammadarrasululla h." Tangis penduduk Madinah yang mengantar jenazah
Rasulullah pecah. Seperti suara guntur yang hendak membelah langit
Madinah.


Kemudian setelah, Rasulullah telah dimakamkan, Abu Bakar meminta Bilal
untuk adzan. "Adzanlah wahai Bilal," perintah Abu

Bakar. Dan Bilal menjawab perintah itu, "Jika engkau dulu membe-baskan
demi
kepentinganmu, maka aku akan mengumandangkan adzan. Tapi jika demi
Allah
kau dulu membebaskan aku, maka biarkan aku menentukan pilihanku".
"Hanya
demi Allah aku membebaskanmu Bilal," kata Abu Bakar. "Maka biarkan aku
memilih pilihanku," pinta Bilal. "Sungguh, aku tak ingin adzan untuk
seorang pun sepeninggal Rasulullah," lanjut Bilal.

"Kalau demikian, terserah apa maumu," jawab Abu Bakar.


Bilal bin Rabah, terakhir melaksanakan tugasnya sebagai muadzin saat Umarbin Khattab menjabat sebagai khalifah. Saat itu, Bilal sudah bermukim di Syiria dan Umar mengunjunginya. Saat itu,
waktu shalat telah tiba dan Umar meminta Bilal untuk
mengumandangkan adzan sebagai tanda panggilan shalat. Bilal pun naik
keatas menara dan bergemalah suaranya.


Semua sahabat Rasulullah, yang ada di sana menangis tak terkecuali.
Dan di antara mereka, tangis yang paling kencang
dan keras adalah tangis Umar bin Khattab. Dan itu, menjadi adzan
terakhir
yang dikumandangan Bilal, hatinya tak kuasa
menahan kenangan manis bersama manusia tercinta, nabi akhir zaman.

hon tanda hormat

Pada satu petang, si ibu membawa anaknye berusia 4 thn bersiar2. Menaiki kete. Dlm perjalanan si ibu membunyikan hon.

Anak : Naper ibu bunyikan hon saper org tu?

Ibu : Tu sedara kiter, kenalah hormat.

Dlm perjalanan mereka seterusnya mereka terserempak dgn seekor lembu yg nak melintas lalu si ibu membunyikan hon.

Anak : Itupun sedara kiter jugak ke bu?

Slum kt India

Click here to join nidokidos




Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos



Click here to join nidokidos


ni merupakan realiti kehidupan kt sana...

gmbr ni berkait ngn citer slumdog milionaire tu...

yg dapay byk award tuh

Mahathir n Rosmah

Photobucket

Photobucket

Khamis, 19 Mac 2009

Aku dan kembara

sejak dua 3 minggu ni ,aku asyik kembara jer...jalan2 release tension...hahaha

sila baca diari seorang laki kat bawah nih....

6 mac 2009
aku dah bertolak dari kl ke lumut,xramai 5 org jer naek van.
ni pasukan survey..hahhaa
sampai kt lumut,relax2 jap cari seluar hawaii...maklum lah nk bersantai tepi pantai..

cari tiket feri n bersiap lah utk naik feri,xkan naik teksi pulak.
jauh jgk perjlanan dari lumut ke pangkor,amik masa dalam 30-45 minit bergantung
kepada speed feri tu sendiri. agak penuh jgk la manusia dlm feri tu...macam2 group ada...
bdk sek ada, bdk x sek pun ada..masing2 ader agenda tersendri kat pulau pangkor tersebut



sampai kat jeti pangkor,terus carik van utk ke Pangkor Rimba Camp. jalan nk ke sana berbukit-bukit,dalam 20-30 minit sampai la kat sana bergantung kepada speed van tu sendri.
tgk tempat tu,ok la jgk. dan kami diberitahu,ader 2 group lagi juga akan berada kat situ,
yaitu dari BTN dan Matrix Perak.
tp kami x paduli tu semua,jumpa tokey dia kejap pastu terus tukar seluar hawaii yg br beli td,
nk jalan2 kat pekan lak,tak jauh dari situ.
berjalan kaki mengambil masa antara 15-30 minit bergantung kpd speed kaki msg2.

cari kedai makan utk tempah makan bagi group kami,sbb makan kat chalet tu mahal sket,
rm40 sehari utk 3 kali mkn. klu kat kedai makan ni, rm 16 sehari utk 4 kali mkan...
satu yaang aku pasti,barang2 kt pulau ni semua mahal2 ajer...PANGGILAN PULAU...haha
katanya memberku...pasrah ajer lah

bila dah deal tu,berjalan kami bertaburan tanpa perlu berbaris kembali ke Rimba Camp.
sampai sana pasang khemah dan terus mandi laut...sambil2 sesi berfotografi.
pasang 2 khemah jer,sebelah pokok besar(x berhantu).

mlm tu lepas mandi,siap2 lak utk ke pekan td,pekan tu jer ader,nk kemana lagi la kami
kalau x ke situ.
cari makan la tempah char kuey tiow sambil ushar2 minah2 salleh yg sekssi dan gadis2 pulau.

dah puas borak2 kat gerai tu,kami bergerak langkah di sekitar pekan tu.kecik ajer pekan tu,
jalan kejap dah abes pusing...pastu mula mengorak langkah kembali ke rimba camp. mlm tu boring sgt xtau nk wat aper, g ler berbual2 ngn seorang pekerja kat situ...
dia nmpak cam biol2 sket,kami panggil dia brader weng...haha
aku ingt dia pakai ilmu apa,rupa2nya dia eksiden koma 3 bulan...tu jd cam biol sket.

aku borak2 ler ngn dia..dia ckp dia dah try ngn macam2 pelancung, ramai yg ajak dia main...
PANGGILAN PULAU katakan..
brader tu gak bgtaw gadis2 kat situ bkn leh caya,klu nmpak muka baek blm tentu lg baek.
mlm tu sekali lagi kami g layan teh tarik kat pekan tu,dalam pkl 12mlm.
mmg x dinafikan bdk2 situ mmg sosial,merempit sana sini...tu jer lah hiburan diorang...
kat pulau tu ada apa sgt. pusat karoke pun ada satu,tu pun jauh kat pekan yg besar sket.

klu nk wat projek,mmg byk tempat line clear,saper nk heran!!

7 mac 2009
ari ni group kami akan tiba dari kl...dijangka pkl 2 ptg...tp jauh meleset sekali klau pkl 10 br bertolak dari kl..
sementara menunggu diorang tu,kami sewa moto sebijik, pastu pusing 1 pulau tu...
kecik jer la Pulau Pangkor ni....pusing kejap dah abes...

pkl 1.30 ptg aku pegi ke lumut,nak sambut diorang tu lah.
tp punya la boring tunggu,lambat pulak diorang nk sampai.msg x balas, call x angkat,
sah la msg2 dok sibuk membuta dalam bas...
mata aku pun rasa agak berat jgk....cari tempat parking,hampar surat khabar terus landing...
dah x pikir keadaan sekeliing yg agak berbau...askar...mana2 jer blh survive...hahaha
br lelap kejap dah ader org call...
diorang dah sampai pulak...
dgn muka mengantuk pegi la carik diorang.pastu bawak diorang naek feri smpai ke jeti pangkor.seterusnya sampai ler ker Rimba Camp ,ader naik van ada naek bas..
sgt memenatkan ari tu...
mlm tu mmg aku tido awl lepas majlis perasmian..
tp ader lak wat kacau mlm tu..tgh syok2 tido ader lak junior aku yg mendakwa telah kehilangan dompet beliau....semua menggelabah la...setiap khemah digeledah..
last2 jumpa dlm beg dia jgak...mmg masak ler dia kena malm tu..
aku pun dah fedup,amik sleeping beg tido kat luar khemah atas poncho...
bez giler sejuk2 cmtu

8 mac 2009
ari ni macam2 xtvt dibuat, tp aku x terlibat sgt, organizer sibuk ngn benda laen...
nk urus makan la...nk urus karoke...sbnr nya ada problem sket ngn mic, sbb kepala ngn lubang dia x sama. satu pulau tu aku cari wire mic,tp haram jadah x jumpa...mmg susah nk cari benda kat pulau tu...

sampai la aku jumpa batu bersurat kat pulau pangkor tu...
tp sedih sgt,peninggalan sejarah tu x dijaga dgn baek...
aku pun dah xleh beza mana satu yang ori tulisan kat batu tu,
sbb byk sgt bdk2 dok menconteng,mmg tersurat abes lah...

pastu singgah jap kat kubu belanda,layan dia struktur binaan dan strategik diorang...
ader lak pakcik tu jual minyak kat depan tu. minyak lemak unta ngn minyak dhob...
dua2 aku rembat. minyak lemak unta rm 10, minyak dhob rm 20...
minyak dhob tu utk menguatkan tenaga batin,katannya pakcik tu...
saper nk beli call ler pakcik tu..hj azman sharif, 016-2122762/017-5170101

xtaw lagi keberkesanan dier,blom try lagik...hehe...bujang ler katakan

mlmnya pulak ada sesi bbq,aku tukang makan jer...ader kerang,ayam,daging,ikan n daging burger...
aku mkn sket jer...dah xder selera nk mkan sbb penat sgt melayan kerenah bdk2 nih...
mlm tu malam maulidur rasul,tp bdk2 kami x ingt dunia dok karoke...
sampai ler bdk2 BTN kuar ngn pakai baju melayu...br ler aku ingt...mlm tu mlm maulidur rasul...
tp bdk2 tu tetap x ingt dunia karoke sampai pkl 2 pg...berenti pun sbb black out...
tp aku rasa bkn black out,mesti ader yg g tutup suis...hahaha xtaw lah saper
aku awal 2 lagi dah tido...

dan malam tu bala pun tiba....hujan lebat ngan angin kencang...
sampai nk tercabut khemah...
tp aku mantain dlm khemah...jga brg2 takut basah...
dah mengantuk terus landing kepala...dah x pikir pasal keadaan sekeliling yg basah...

9 mac 2009
ujan masih lagi lom berenti...
aku br sedar yg beg2 aku dah basah...syok sgt tido dlm sleeping bg tu...hahah
dah x hiraukan hujan...
hujan nampaknya sampai ke tengah hari...
dah ramai yg merancang macam2 xtvt ari tu...
ada yg nk berkayak,snorkeling,jet ski,shopping...
tp semua jd sbb ujan..
pkl 2 semua bertolak pulang...
dan yg aku peliknya...kat situ baru nk sambut thaipusam...
padahal thaipusam dah lama lepas...
bkn india jer yg sambut,cina pun ramai jgk...

pastu mmg jem la kt jeti tu..ramai yg nk balik,sesak...aku dah pening masa tu,camna nk uruskan feri...aku jumpa ngn pekerja kat situ n dia cakap akan sediakan feri khas utk kitorang...bila feri tu smpai, walaupun feri kayu...
dgn selambanya kami memotong sekalian manusia kat situ...hahaha
semua pandang laen macam jer...polis yg jaga tu pun cam x puas ati...
dia x taw yg kami ni askar...n ada senior officer bersama kami...

smpai kl pkl 12 lebih..penat terus pejam mata

ABES!!!!