Blog ni adalah rekaan aku semata-mata... Dalam blog ni terdapat hasil tulisan titik pena aku sendiri dan ada juga artikel-artikel atau blog-blog menarik yang di "copy" kan dari bloggerz2 laen utk dikongsi bersama... Terlebih dahulu, aku nak mintak maaf awal2 jikalau ader maner2 artikel atau penulisan dalam blog ni yang menyinggung mana2 pihak. Sebarang komen dan kritikan membina amat dialu-alukan

Jumaat, 23 Januari 2009

Perajurit siapa paling berani





Tiga orang Jeneral dunia sedang bertanding keberanian tentaranya dan untuk membuktikannya masing masing jeneral memerintahkan salah satu prajuritnya untuk mengikuti arahannya :


1. Jepun
Jeneral : Perajurit maju sini
Perajurit : Siap Jeneral
Jeneral : Tangkap peluru yang saya tembakan ke tubuh kamu
Perajurit : Siap Jeneral
Peluru langsung ditembakan dan kerana jaraknya terlalu dekat maka si perajurit tidak dapat menangkapnya dan langsung mati.
Si jeneral dengan bangga mengatakan “lihat perajurit saya sangat berani dan siap mati”


2. Jerman
Jenaral : Perajurit maju sini
Perajurit : Siap jeneral
Jeneral : Tangkap peluru dari RPG yang saya tembak
Perajurit : Siap Jeneral
Peluru meluncur cepat dan perajurit yang menangkap hancur berkecai
Si Jeneral sangat bangga dan bilang ” prajurit saya lebih berani bahkan untuk menangkap bom RPG”


3. Indonesia

Jeneral : Perajurit maju sini
Perajurit : Siap Jenaral
Jeneral : Seberangi ladang periuk api dengan berlari cepat
Perajurit : Tidak mau jenaral !
Jendral : Sebrangi cepat !!
Perajurit : Tidak mau jenaral !
sampai tiga kali sang jeneral memerintahkan prajuritnya, namun tetap di tolak.
Si Jeneral berkata “Lihat perajurit saa yang paling berani…. perintah jenaral tak dilayan nyer…”

Batu Terapung Israk Mikraj.

Batu Terapung???

Posted by kun izzul,



"apa? batu terapung? biar betul..."...Gambar ni dah tersebar dengan luas di internet. banyak pihak menyatakan yang batu ni adalah batu yang nak ikut Nabi Muhammad S.A.W semasa israk dan mikraj. Banyak artikel-artikel mengenai 'Dome of The Rock' memaparkan imej batu ni. Namun tidak dapat dipastikan samada penulis tersebut adalah orang Islam atau beragama lain. Penulis artikel tersebut telah mengaitkan batu tersebut dengan kisah Isra' dan Mi'raj Rasulullah s.a.w. sedangkan lokasi batu itu pun tidak diketahui di mana, dan tidak pula diketahui siapa yang telah menangkap
gambar itu. Sebenarnya, bagi mereka yang berpengalaman mengedit foto, dia boleh mengedit gambar batu menjadi seolah-olah terapung dengan menggunakan teknik superimpose. Tapi kenapa mereka sanggup melakukan pekara sedemikian? apakah tujuan sebenar mereka?



Di Baitul Maqdis, khasnya di tempat yang dinamakan Haram As-Sharif, terletak Masjidil Aqsa iaitu kiblat pertama bagi orang-orang Islam sebelum kiblat dialihkan oleh Allah ke arah Ka'abah di Makkah. Di sana juga ada sebuah batu besar (panjangnya 56 kaki dan lebarnya 42 kaki)
terletak dalam satu binaan berkubah yang dipanggil Qubatul Sakhra' atau 'Dome of The Rock'.

Batu itu berbentuk hampir separuh bulatan dan di tengah-tengah batu ini terdapat satu lubang yang turun ke bawah menuju ke sebuah gua kecil yang dipanggil "Gua Arwah".
Pada masa pemerintahan Khalifah Umar Al-Khattab r.a. kawasan batu itu dikepung dengan mendirikan sebuah masjid berbentuk bulat dan senibinanya direka khas oleh seorang akitek Greek.
Pada masa pemerintahan Abdul Malik ibn Marwan iaitu Khalifah Ke 10, masjid itu telah dibangunkan semula serta dinamakan Masjid Qubatul Sakhra' (Dome of The Rock), setinggi 10 meter dan diameter 20 meter.

Ada cerita yang mengatakan bahawa batu ini terangkat ke atas ketika Rasulullah melepaskan kaki Baginda dari batu ini untuk melakukan Mi'raj ke Sidratul Muntaha. Batu ini dikatakan ingin mengikut Rasulullah waktu Mi'raj tetapi ditahan oleh malaikat Jibril. Bekas tapak tangan Jibril dikatakan masih ada di sana.

Menurut Sayyid Muhammad bin Alwi Al-Maliki, ulama Masjidil Haram di Makkah, mereka yang berkata bahawa batu ini tergantung di antara langit dan bumi adalah tidak benar kerana kisah ini tidak tersebut dalam Al-Qur'an atau dalil-dalil hadis yang kuat. (Bait Al-Maqdis, Masjid Al-Aqsa dan Batu Bergantung oleh Syed Hassan Muhammad Al-Attas)



Kejadian batu itu cuba terbang mengikut Nabi Muhammad S.A.W. semasa israk dan mikraj, setelah dikaji semula berdasarkan kepada hadis-hadis sahih, perkara itu tidak benar. Ia hanya bersumber dari Yahudi (dongeng Israiliyyat) . Batu itu sebenarnya tidak terapung.

Menurut Prof Dr Tala'at Muhamad Afifi, dari Universiti al-Azhar:
وقبة الصخرة ليست معلقة بالهواء كما ورد في السؤال وإنما لها حافة تمتد بعيداً عن قاعدتها بحيث يتخيل الشخص أنها معلقة.

"Qubatul Sakhra' itu bukanlah terapung diatas udara sebagaimana yang dinyatakan didalam soalan, akan tetapi hujungnya luas dari tapaknya yang menjadikan ianya tergantung".

Maknanya, batu itu mempunyai bahagian atas yang lebih besar dari bawah menjadikannya seolah2 terapung. Kesimpulannya, cerita Batu yang tergantung itu merupakan cerita-cerita
Israiliyyat. Dikatakan bahawa orang Yahudi sengaja ingin mewarwarkan mengenai Qubatul Sakhra' agar orang Islam dapat melupakanMasjid Al-Aqsa yang dipercayai merupakan tapak masjid yang dibina oleh Nabi Sulaiman yang ingin mereka kuasai.


Renung2kan dan selamat beramal!!
__._,_.___

Khamis, 22 Januari 2009

Bingung??:

Kawan2,

Ada satu soalan dan masaelah.

Sekarang ni aku kerja kat ,
Bila tengah hampir hujung bulan aku makan ,

Nak shopping barang murah selalu kat ,

Bila nak kuat selalu minum MILO cap ,

Bini pakai mekap nak pakai yang ada cap ,

Bila orang rumah bendera merah suruh beli


Barang baby banyak pakai yang ,


Sekarang anak2 tak pakai lampin...... ....kini pamper...

Bila balik rumah tengok anak dok depan TV tengok, yang belajar sekolah tengok ,bermain guna

Aku marah suruh tukar pi tengok movie , untuk berita sensasi terkini

Sambil layan TV aku minum dan makan ,

Ahhhhhh..... ..cooooooo. ....... yang di guna



Teringat esok nak kerja terus pi kilat kasut pakai , pakai baju polo pakai seluar atau

Nak bagi wangi dalam rumah pakai , sebelum gi dating.....nah. ..sembur keliling badan

Sambil tunggu date di habis baca surat khabar tempatan baca . Lapar berdating kami makan MCD. Weekend aku dan kawan2 lepak kat Starbucks

Balik rumah letih cari dalam peti ais ada,

Dan yang lebih penting nak cerita masalah ni kat hang pun aku nak kena pakai telefon yang bercap .


FUhhhh...pening kepala..


Apapun aku tetap BOYCOTT ISRAEL ..

Lawak Pemimpin - UMNO Tak Perlu Berubah Sedikit Pun..Biar Kekal Macam Sekarang

Individu 1: Datuk, Datuk bangun..!

Individu 2: Apa dia?

Individu 1: Wartawan lain semua dah balik. Tinggal saya seorang. Ni nak tanya sikit.

Individu 2: Apa dia?

Individu 1: UMNO perlu berubah besar-besaran atau Bubar terus?

Individu 2: UMNO tidak patut dibubarkan. UMNO tak perlu berubah besar-besaran. UMNO perlu kekal macam dok ada sekarang.

Individu 1: Kenapa?

Individu 2: Sebab selepas PRU 12, UMNO masih menang. UMNO masih jadi kerajaan. Kalahpun beberapa negeri sahaja, bukan semua negeri. UMNO masih kuat dan dihormati. UMNO dulu, kini, dan selamanya.

Individu 1: Tapi UMNO dah kalah di P 44 dan P 36.

Individu 2: Apa dia P 44 dan P 36 itu?

Individu 1: Ooo tak tahu ya? P 44 Permatang Pauh, P 36 Kuala Terengganu.

Individu 2: O itu kekalahan baru 2 kali. Tidak ada apa-apapun impak kepada UMNO. Itu kehendak pengundi, UMNO kena hormati mereka. Ini demokrasi. UMNO pun belum kalah sampai 3 kali atau lebih. UMNO boleh menang pilihanraya akan datang. UMNO mampu menang paling besar di PRU 13.

Individu 1: Jadi, tiada perubahan kepada UMNO sekarang. Dikatakan imej buruk dan tidak mesra Rakyat Malaysia. Macam mana itu?

Individu 2: Jikalau imej buruk, kita hanya perlu cat semula logo UMNO di Ibu Pejabat. Bagi sahaja projek itu kat Kontraktor. Itu sahaja. Mesra Rakyat itu, kita perlu beri pemimpin 2 paper clip dan getah ikut saiz kepala. Paper clip cakok kat hujung bibir, getah ikat paper clip ikat letak belakang telinga.

Individu 1: Jadi UMNO Tak Perlu Berubah Sedikit Pun..Biar Kekal Macam Sekarang?

Individu 2: Ya, begitu.

Tiba-tiba...

Pegawai Hospital Khas 1: Encik, waktu lawatan dah tamat. Kita nak bawak Pak Chik ini masuk ke dalam, doktor nak rawat lagi otaknya, sebelum pembedahan esok.

Wartawan: Pak Chik nii siapa sebenarnya?

Pegawai Hospital Khas 1: Pak Chik ini? Dia berpuluh tahun pemanjat pokok petai kat hutan sebelah sini. Selepas jatuh dari pokok petai sebulan lalu, begini Lah jadinya.

Wartawan: Ooo begitu... Jadi berita saya temubual dengannya ini tak boleh pakai Lah ya?

Pegawai Hospital Khas 1: Entah Lah. Saya ini sekadar jaga orang otak tak center di sini.

Pegawai Hospital Khas 2: Kat sini rupanya dia. Puas aku mencari. Jadi wartawan pulak dah. Jom! Final checking. Esok nak operation...

Kuang! Jeng!! Blow!!!

Isnin, 19 Januari 2009

Senarai Syarikat yang Menyokong Israel dan USA

Syarikat :Phillip Morris
Produk : Rokok dan Makanan
Jenama : Marlboro, Virginia Slims, Benson & Hedges, Winston, Gold Coast, Merit, Parliament, Alpine, Basic, Cambridge, Bristol, Bucks, Chesterfield, Collector's Choice, Commander, English Ovals, Lark, L&M, Players and Saratoga, C e d'Or, Philadelphia, Polo, Milka, Malabar, Marabou, Prince
Fakta : 12 % keuntungannya adalah untuk Israel, Setiap hari umat Islam membelanjakan USD 800 juta untuk membeli rokok mereka, keuntungan purata 10% atau USD 80 juta sehari. JADI USD 9.6 JUTA DUIT ORANG ISLAM PERGI KE ISRAEL SETIAP HARI

Syarikat : Coca-Cola - McDonalds - Burger King - Pizza Hut, KFC
Produk : MinumanJenama : Light Coke, Fanta, Sprite, Canada Dry, Crush, Schweppes, Minute Maid, Nestea, Dr. Pepper
Fakta : Sejak 1966 Coca Cola meyokong penuh negara Israel. Coca Cola telah menerima anugerah tertinggi dari kerajaan Israel kerana lebih 30 tahun menyokong mereka serta membantah boikot Liga Arab terhadap Israel .

Syarikat : Disney
Produk : Disneyland , Euro-Disney, Jenama Disney, Kartun, Filem
Fakta : Pameran Walt Disney Millennium di Epcot Centre Florida menonjolkan Jerusalem sebagai ibu negara Israel . Kos US 8 juta untuk pameran ini dibiayai US 1.8 juta oleh Israel untuk menentukan isi kandungan pameran. Ini adalah kempen Israel menggunakan Disneyland untuk menguasai Jerusalem sepenuhnya.

Syarikat : Revlon
Produk : Kosmetik
Fakta : Jutawan Ronald Perelman yang memilikki Revlon adalah seorang Zionis. Penyokong kuat Zionis Merupakan pemegang amanah Pusat Simon Wiesenthal Center yang menggunakan Holocaust untuk mendapatkan sokongan Zionisma dan Israel.

Syarikat : AOL Time Warner
Produk : Media Elektronik dan Cetak
Jenama : ICQ, Warner Bros, CNN, AOL, Times magazine
Fakta : AOL memperuntukkan 30% daripada portfolio keuntungan di Israel. Pada tahun 1998 AOL menerima anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Netanyahu.

Syarikat : IBM
Fakta : Mempunyai 1700 pekerja di Israel. Satu dari 3 syarikat yang disanjung semasa Jamuan Makan Malam Liga Persahabatan Amerika-Israel Untuk Demokrasi pada 25 Jun 2001 bersama Ariel Sharon.

Syarikat : L'Oreal
Jenama : Giorgio Armani, Lancome, Biotherm, Garnier, Helena Rubinstein, Donna Karan, Vichy, Cacharel, Maybelline, Redken, La roche-posay, Carson
Fakta : Setelah disaman US 1.4 juta kerana menulis surat pada Liga Arab bahawa mereka menutup kilang di Israel, mereka kemudian melabur dengan begitu banyak di Israel. Kongres Yahudi Amerika amat berpuas hati dengan L' Oreal dan menganggap mereka sahabat akrab.

Syarikat : Intel
Produk : Perkakasan komputer
Fakta : Intel adalah penyokong kuat Israel. Pusat pembangunan pertama di luar Amerika didirikan di Haifa pada 1974.


Syarikat : Est Lauder
Jenama : Clinique, Tommy Hilfiger, DKNY, Aramis, Origins, Ko Malone, La Mer, Prescriptives, Bobbi Brown Essentials, Aveda, Jane, MAC Cosmetics, Kate Spade, Fragrances, Stila
Fakta : Pengerusinya, Ronald Lauder, pernah menjadi pengerusi Persidangan Utama Kesatuan Amerika Yahudi. Juga adalah presiden Tabung Kebangsaan Yahudi yang fungsinya ialah untuk menghalalkan pengambilan tanah rakyat Palestin oleh Israel.


Syarikat : News Corporation
Produk : 20th Century Fox, Star, SKY, New York Post, National Geographic Channel, News of the World, The Times, The Sun, Nursery World, The weekly Standard, Daily Telegraph, Harper Collins
Fakta : Murdoch's New Corp. melabur dengan begitu banyak di Israel.


Syarikat : Kimberly-Clark
Produk : Huggies, Kotex, Kleenex, Scott, ANDREX products Freedom, Scottex
Fakta : Pada tahun 1998 Robert P. Van der Merwe , Pengerusi Kimberly Clark , menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel Netanyahu, kerana sumbangan mereka dalam membangunkan ekonomi Israel.

Syarikat : Procter and Gamble
Produk : Kesihatan, sabun, syampu
Jenama : Head & Shoulders, Pert Plus, Pentain, Always, Tide, Crest, Pampers, Lux, Palmolive, Camay, Zest, Ariel, Fairy, Signal 2, close up, colgate, Monsieur Propre, Oil of Olaz, Petrol Hahn, Pringles, Sanicroix, Tampax, Tempo, Vicks, Vizir, Yes Swiffer, Ace, Action 500, Bonux, Mr Clean

Mars Inc - Bounty, M&M's, Mars, Snickers, Twix, Uncle Ben's, Whiskas, Pedigree, Balisto, Brebbies
Hasbro - Parker, Pokemon, Star Wars, Episode I, Monopoly, Brothers, MB, Playskool, Tiger
Gilette - Braun, Duracell, Gillette, Oral-B, Paper-Mate, Parker, Waterman
Colgatre Palmolive - Ajax, Palmolive, Tahiti, Axion, Bingo, Fabe, Felire, La croix, Mennen, Murphy, Paic
Haagen - Dazs Ben & Jerry, CAMPBELL, Kellogg, Canderel, Levis, Raid, Heinz Johnson & Johnson
Produk : Kesihatan.
Fakta : Pada tahun 1998 Roger S. Fineon bagi pihak Johnson & Johnson, menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel Netanyahu.

Nokia
Produk : Telekomunikasi, talipon bimbit dan elektronik
Fakta : Nokia melabur begitu banyak di Israel dan memanggilnya PROJEK ISRAEL.

Syarikat : Danone
Produk : Makanan, minuman dan biskut
Jenama : Evian, Alpina, LU Biscuits, Tuc, Volvic, Strauss dairy, Jacob
biscuits, Danone yogart, HP foods, LEA & PERRINS, Sant? Galbani, Danao, Danette
Fakta : Pada tahun 1998 Franck Riboud bagi pihak Danone menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Israel, Netanyahu. Anugerah tertinggi negara Israel untuk syarikat yang memperkukuhkan ekonomi Israel. Institut Danone, satu institut Penyelidikan dan Pembangunan telah di tubuhkan di Israel pada tahun 1998.

Delta Galil Industries Ltd.
Produk : Pasaraya, Pakaian dan Kasut
Jenama : JC Penney , Carrefour Nike, Reebok, Converse, Calvin Klein, Gap, Boss, Ralph Lauren, Banana Republic, Bauer, Wrangler, Dim, Old Navy Dockers, Celio, J. Crew , Caterpillar, Lou Riders, Pryca
Fakta : Syarikat kain terbesar Israel. Pengasasnya Dov Lautman adalah kenalan rapat Presiden Israel ketika itu Ehud Barak.

Nestle
Jenama : Kit Kat, Perrier, Libby, Nescafe, Maggie, Buitoni, Nestea, Freskies, Vittel, Pure Life, Nido, Smarties, Lion, Polo, After Eight, Coffee Mate, Nesquik, Aero, Quality Street, Felix (cat food), Crosse & Blackwell, Milkmaid, Carnation, Shreddies, Baci Baby Ruth, Butterfinger, Milkybar, Frutips
Fakta : Syarikat Swiss ini dimilikki 50.1% oleh syarikat Israel , Osem Investments. Pada tahun 2000 mengumumkan untuk melabur berjuta-juta dolar di Israel dalam R & D. Pada tahun Peter Brabeck-Letmathe bagi pihak Nestle menerima Anugerah Jubli daripada Perdana Menteri Netanyahu.

Ahad, 18 Januari 2009

Jom la BOIKOT !!

ptg td aku kuar jln2
sekitar KL,
cari tiket nk balik kg raya cina ni.
tiket sumer dah abes,
yg ada bas tambahan jer,
walaupun mahal sepuluh ringgit,
aku amik jgk....
pasrah jer lah klu kena tipu

waktu jln2 tu,
lalu lah kat mc D..
aku tgk ramai jgk yg mkn kat situ...
aku jd pelik..
diorang ni x sensetif ker ngn situasi di palestin
sekarang.
klu bukan islam x per lah jgk,
ni melayu bersepah( x taw lah melayu2 ni Islam ker x)
rasa sedih jgk la klu cmtu,

klu boikot pun xleh wat,
apa lagi yg mampu kita buat utk menolong saudara
seislam kita di palestin sana tu,
diorang tgh menderita sgt2....
aku skang dah x lalu nk mkn kt mc D,
aku lalu pun td ,
aku bau macam darah,
terus teringat saudara2 ku di plestin...

klu kita semua blh bersatu,
x mustahil kita blh tundukkan bangsa israel
yg bongkak tp penakut...
apa lagi...
JOM BOIKOT!