Blog ni adalah rekaan aku semata-mata... Dalam blog ni terdapat hasil tulisan titik pena aku sendiri dan ada juga artikel-artikel atau blog-blog menarik yang di "copy" kan dari bloggerz2 laen utk dikongsi bersama... Terlebih dahulu, aku nak mintak maaf awal2 jikalau ader maner2 artikel atau penulisan dalam blog ni yang menyinggung mana2 pihak. Sebarang komen dan kritikan membina amat dialu-alukan

Sabtu, 2 Ogos 2008

HARGA SEBUAH IMAN

Beberapa tahun dahulu, ada seorang Imam yang berasal dari Thailand telah
dipanggil ke Malaysia untuk menjadi Imam tetap di sebuah masjid di Malaysia.
Telah menjadi kebiasaan Imam tersebut selalu menaiki bas untuk pergi ke
masjid.
Pada suatu hari, selepas Imam tersebut membayar tambang dan duduk di dalam
bas, dia tersedar yang pemandu bas tersebut telah memulangkan wang baki yang
lebih daripada yang sepatutnya sebanyak 20 sen.
Sepanjang perjalanan Imam tersebut memikirkan tentang wang 20 sen tersebut.
"Perlukah aku memulangkan 20 sen ni?", Imam tersebut bertanya kepada
dirinya. "Ah... syarikat bas ni dah kaya... setakat 20 sen ni.. nak beli
tosei pun tak cukup", kata Imam tersebut.
Apabila tiba di hadapan masjid, Imam tersebut menekan loceng dan bas
tersebut pun berhenti. Ketika Imam tersebut ingin turun sahaja daripada bas,
tiba-tiba seakan-akan dirinya secara automatik berhenti dan berpaling ke
arah pemandu bas tersebut sambil memulangkan wang 20 sen tersebut. "Tadi
kamu beri saya wang baki terlebih 20 sen", kata Imam tersebut kepada pemandu
bas tersebut.
"Owh... terima kasih! Kenapa awak pulangkan 20 sen ni.. kan sedikit je
nilainya", pemandu bas tersebut berkata. Imam tersebut menjawab, "Wang
tersebut bukan milik saya, sebagai seorang muslim saya wajib berlaku jujur".

Pemandu bas tersebut tersenyum, dan berkata, "Sebenarnya saya sengaja
memberi wang baki yang lebih sebanyak 20 sen ni, saya nak uji kejujuran kamu
wahai Imam. Saya sudah berkali-kali berfikir untuk memeluk Islam".
Imam tersebut turun dari bas dan seluruh jasadnya menggigil dan kesejukan.
Imam tersebut berdoa sambil menadah tangan, "Astaghfirullah! !!, Ampunkan
daku Ya Allah... Aku hampir-hampir menjual harga sebuah Iman dengan 20
sen!!!.
Sahabat-sahabatku sekalian... Apa yang anda dapat daripada peristiwa di
atas? Ingatlah.. kita mungkin tidak melihat dan tahu kesan tindakan kita
terhadap orang lain. Kadang-kadang manusia akan menganggap kita sebagai
tingkap untuk melihat ke dalam dunia Islam... Sesungguhnya pada diri
Rasulullah s.a.w. itu terdapat contoh teladan yang baik.

" DUNIA sebagai ALAT
AKHIRAT sebagai MATLAMAT "

Aloooo....ader org x??

Photobucket

kisah Susu ibu

Alkisah pada suatu masa, di sebuah hospital bersalin di Amerika. Maka ada le dua orang ibu yang melahirkan sorang anak lelaki dan sorang lagi anak pompuan. Masalahnya, kedua-dua ibu tadi, mengaku yang mereka melahirkan anak lelaki tersebut ! Ni kes berebut anak lelaki le.... Oleh kerana mereka melahirkan pada waktu dan masa yang sama, maka timbul le sedikit masalah bagi menentukan ibu yang sebenar bagi anak lelaki tersebut. Pada waktu tersebut, tiada lagi ujian DNA. Maka doktor pakar dari Amerika bertanya le pada kawan dia, sorang doktor dari mesir, macam mana nak selesaikan masalah tersebut. Dia orang dah buat ujian darah dah, malangnya, kedua-dua ibu tersebut mempunyai kumpulan darah yang
sama. Lagi rumit masalah tersebut! Maka doktor Amerika tu tanya le doktor dari mesir, macam mana nak selesaikan masalah ni, sebab dia dengar orang kata Islam dan Al-Quran ni agama yang sempurna, dan setiap masalah ada penyelesaiannya di dalam Al-Quran. Maka terkedu le doktor dari mesir tuh! Nak tak nak, doktor dari mesir tu, ajak doktor Amerika tu berjumpa dengan sorang kawannya, iaitu seorang ulama terkenal dari mesir. Maka ulama dari mesir tu tanya le apa masalahnya. Setelah diceritakan segalanya, maka ulama mesir tersebut tersenyum. Korang nak tau tak, apa yang dia suruh buat ? Alah...bukannya suruh potong dua cam dalam citer melayu lama tuh ! Ulama mesir tadi suruh diperah susu kedua-dua ibu yang melahirkan anak tadi! Dan dibuat ujian tentang kandungan kalsium, zat galian dan sebagainya! Setelah selesai ujian, mereka diminta membawa keputusan ujian dan berjumpa semula dengan ulama ter sebut.

So, setelah dapat keputusan ujian, maka mereka pun bertemu semula dengan ulama tersebut. Nak tau apa keputusannya ? Salah satu dari susu ibu tersebut, mengandungi 2 kali ganda bahan-bahan seperti kalsium, zat galian dan apa-apa yang sepatutnya berada di dalam susu ibu. Maka ulama mesir tersebut berkata, ibu yang mempunyai susu yang mempunyai bahan-bahan 2 kali ganda itulah ibu sebenar kepada anak lelaki tersebut ! Maka doktor amerika tadi bertanya, apa buktinya di dalam Al-Quran, maka ulama mesir memberitahu bahawa, bahagian untuk anak lelaki itu adalah 2 kali ganda dari anak perempuan, begitu jugalah dalam soal pembahagian harta pusaka. Jadi, oleh kerana itu adalah hukum Allah, susu ibu juga merupakan 'harta', maka untuk anak lelaki, adalah 2 bahagian, berbanding untuk anak perempuan ! Jadi dalam soal harta pusaka dan sebagainya.. .

Lelaki Yang Gentelman

Hello sayang...

kenapa sayang tak nak angkat tepon bila abg call handset sayang tadi... janganlah sayang merajuk lelama sangat, betui... abg tersangatlah rindu kat sayang..... walaupun muka abg ni agak macho dan comel.... janganlah sayang jeles kat abg kalau-kalau ada awek lain yang asyik pandang-pandang dan senyum-senyum kat abg masa kita gi dating.... biasa la tuh...

Apa...tak muat...??? kan sayang dah test cincin tu masa kat kedai emas apek tu tadi... apsal la tak muat pulaks.... janganlah sayang risau.... duit cincin yang sayang bayarkan tadi..esok-esok abg bayarla balik kat sayang..... sayang pun sedia maklum....abg bukannya takde duit.. tapi duit tu abg dah belikan graphic card baru kat pc abg.... RAM pun abg dah beli yg baru... tambah lagi sekeping...kasi power sikit.... tu belum masuk nak tukar hardd! isk baru lagi tuh....

Abg tau sayang marah sebab abg yang selamba katak jer... melompat longkang depan kedai apek tu tadi... tanpa menunggu sayang melintas titi.... bukan abg tak gentleman.. tapi abg cuma memeriksa kalau-kalau ada bahaya di seberang sana .... maafkan abg...tobat. . lain kali abg tak buat lagi.......

Kes masa makan kat kedai mamak tu tadi...sorry la... abg ingatkan nak test jer mee goreng sayang tuh..... soksek..soksek. ..masa sayang gi toilet.. tak perasan pulak..dah abih... sedaaaaaaappppp. ...!! tapi kan abg dah ganti ngan roti canai kosong abg?? tak sedap ker roti canai kosong tuhh??? udah ler tu... .janganla merajuk lama lama...

Oh yaa..!! henset kita ni kita tukar dulu la yee... abg pinjam jaap henset sayang... nanti abg tukaq la balik.... sayangkan ader handbag besar..senang nak simpan henset abg yg besar tu... Hehehehe .! . henset sayang kecik...buleh abg simpan dalam kocek abg...

Betuuuul.... .......! semalam abg dah booked tiket citer Salon tuh... abg ingat la kan ... cashier cineplex tu lupa nak key in dalam komputer dia la... pasal tu la tiket dah abis..... lagi satu....sampin dan songkok ayah sayang yang abg pinjam utk hariraya aritu... kira pinjam terus la yee.... boleh gaks guna masa ari nikah kita esok-esok... bukan abg taknak beli baru... tapi sayang la...benda elok lagi... buat apa nak beli baru kannn... tapi sayang jgn bagitau kat ayah sayang plaks... ayah sayang sure tak pasan punya sebab nanti abg dye la sampin tu ngan kaler lain....

Buat masa ni motor abg masih dlm wokshop.. ntah apa ntah pomen tu buat tak siap-siap lagi... jadi Gen2 sayang ni...kira abg pakai dulu la yee utk pergi keje... sayang bukan tak tau... tempat keje abg kan jauh... sayang pergi keje naik LRT pun bolehh...... ..! ..

Lagi satuu.... besok sampai kat opis sayang nanti.....sayang tlg bank-in kan RM300 kat akaun abg ye... bukan apa...Gen2 sayang ni kuat mentekedarah minyakk betuii... motor kapcai abg pun tak camni...

Okeyla sayang...dah cakap lama ni... jgn lupa top up kan prepaid abg nii... esok2 senang abg nak call sayang lagi...

bye-byee....

UMNO menangis

"UMNO menangis pilu..mengenangkan pinangannya ditolak hendak berbinikan PAS tapi hajat tak kesampaian. Apa nak dikata dah nasib badan. Dua tiga hari riuh sekampung PAS hampir bersetuju untuk terima pinangan UMNO, habis dicanang satu kampung, satu daerah tak cukup guna healer, guna radio malah guna media masa lagi satu dunia tahu kad undangan telah diedarkan..melelehl ah air liur.


UMNO menangis bagai nak rak...ye la mana tak rak, satu dunia dah heboh kalahkan kes Chua Soi Lek la, Lingam la, Anwar la..semua tenggelam. Kompang dah berbunyi. Alunan lagu pengantin baru sayup-sayup berkumandang, bunga manggar berderai-derai ditiup bayu, kiri kanan juak-juak UMNO dan Barang Naik berdondong.. berbaris siap berkipas dan bertepuk tangan...namun. ....hampa dan hampeh. Kelihatan pasangan pengantin berdakap erat bersama Pakatan Rakyat ibarat dibuang sayang diluah pun sayang. PAS tetap berpegang teguh, UMNO berputih mata, kesiannnnnnnn

UMNO menangis tak berlagu..nak berlagu lagu mana suara pun dah tak dak..hidung bak buah bacang ada hati nak pinang anak emas besan Pakatan Rakyat cermin la muka tu dah kedut buat tarik kulit muka pun tak laku lagi dah tambah pakai botok buat ketawa satu dunia je..apa dah jadi.

UMNO menangis terkedu-kedu. ...PAS ketawa terbahak-bahak ibarat The Beast nak pinang The Beauty, the Beauty acah-acah je si the Beast ni yang lebih terperasan. The Beast siap sujud depan kaki hampir nak jilat kepala kaki the Beauty oh no..no.no ni bukan tempat romantik the Beauty bukan senang nak pegang-pegang gitu ..the Beauty amal cara Islam sebenar bukan Islam Hadhari..jaga kelakuan sikit no..nanti kena hukum qisas.

UMNO menangis siapa yang tahu..semua pakat tak nak ambil tahu doh..hang tinggal la dalam tayar buruk sorang-sorang. .bersahabat dengan denggi, berbicara la dengan jentik-jentik, berkhalwatlah sorang diri..jangan berliwat udah le..berbesan la dengan virus chingukunye tak lama la tu berbintik muk..sahabat semua ucapkan lah Inalillahiwainailai hiroojiunnnn

UMNO tolak Ezam : Rabu depan umum tarikh pilihanraya

Tarikh pilihan raya kecil akan ditentukan pada mesyuarat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang akan diadakan pertengahan minggu depan - Rabu ini.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman memberitahu mStar Online pihaknya sudah menerima notis makluman mengenai kekosongan kerusi Parlimen Permatang Pauh hari ini.

"Notis sudah diterima. Kita akan tentukan tarikh pilihan raya pertengahan minggu depan," kata beliau.
Semalam Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan beliau akan bertanding di kerusi Parlimen Permatang Pauh, yang pernah disandangnya dari 1982 hingga 1999, dalam pilihan raya kecil yang bakal diadakan dalam 60 hari lagi.
Isterinya, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail yang juga Presiden PKR memutuskan untuk mengosongkan kerusi berkenaan selepas disandang sejak 1999.
Dalam pada itu, Setiausaha SPR, Kamaruzaman Mohd. Noor memberitahu Bernama berkata, mesyuarat minggu depan akan turut menetapkan tarikh untuk mengeluarkan writ pilihan raya, tarikh mengeluarkan notis pilihan raya dan daftar pemilih mana yang akan diguna pakai pada pilihan raya kecil itu nanti.
Lazimnya penamaan calon diadakan dalam tempoh tujuh hingga 10 hari selepas writ pilihan raya dikeluarkan.
Dan, jika tempoh berkenaan adalah lapan atau sembilan hari, pilihan raya kecil itu kemungkinan diadakan minggu terakhir bulan ini.
SPR memperuntukkan 13 hari untuk berkempen ketika pilihan raya umum ke-12 Mac lalu.
Dalam pilihan raya 8 Mac lalu, Dr. Wan Azizah memperoleh 30,338 undi bagi menewaskan Datuk Pirdaus Ismail dari Barisan Nasional dengan majoriti 13,388.
Kerusi itu juga pernah diwakili oleh Anwar semasa beliau masih dalam Umno - dari tahun 1982 hingga 1999.
Ezam yakin Anwar menang, Umno Permatang Pauh tidak mahu Ezam
Dalam pada itu, Ketua Umno Permatang Pauh, Datuk Abdul Jalil Abdul Majid berkata: "Kami mahu anak Permatang Pauh menjadi calon."
Kata beliau, bekas setiausaha politik Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ezam Mohd Noor yang kini menyertai Umno, belum dapat diterima sepenuhnya oleh masyarakat di situ.
Ekoran pengumuman itu, terdapat cadangan supaya Ezam bertanding di situ sebagai calon Barisan Nasional berdasarkan kepada pengetahuan beliau mengenai Anwar.
"Anwar sudah bertapak di Permatang Pauh sejak 1982 dan agak susah untuk memperkenalkan calon
baru yang bukan anak tempatan dalam masa yang singkat kerana masyarakat di sini begitu mementingkan faktor orang yang mereka kenal atau tahu," kata Abdul Jalil dipetik Bernama di Butterworth.
Beliau ditanya mengenai orang yang bakal dipilih oleh Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil kerusi Parlimen Parlimen Pauh tidak lama lagi.
Beliau berkata, calon BN itu mestilah orang yang boleh berkhidmat kepada masyarakat dan mengambil berat kesusahan mereka.
Mengenai persiapan, Abdul Jalil berkata bahawa sebaik saja selesai pilihan raya umum 8 Mac lepas,
Umno Bahagian Permatang Pauh sebenar sudahpun mengerakkan jenteranya bagi menghadapi pilihan raya kecil di situ kerana menjangkakan Wan Azizah memang akan mengosongkan kerusi itu untuk Anwar.
"Kita tidak terkejut dengan pengumuman Dr. Wan Azizah itu kerana semasa berkempen pada pilihan raya umum dulu beliau sudah memberitahu mengenai perkara ini. Jadi, persiapan kita memang telah bermula awal lagi," katanya.
Abdul Jalil berkata, Umno bahagian itu telah mengadakan majlis penerangan di semua 92 cawangannya sejak dua minggu selepas pilihan raya umum selesai bagi menghadapi kemungkinan ini.
"Kursus pilihan raya juga telah diadakan untuk pergerakan Puteri dan Wanita sama ada di peringkat cawangan mahupun bahagian. Insya-Allah, persediaan kita sudah teratur," katanya.
Beliau berkata, dengan bantuan dan kerjasama parti komponen BN yang lain, "pertembungan" yang dianggap paling sengit dalam sejarah pilihan raya di Permatang Pauh nanti dapat ditempuhi dengan lancar.
Abdul Jalil berkata, sejak kawasan itu diwakili Dr. Wan Azizah, penduduk Permatang Pauh "letih" menghadapi karenah pemimpin parti itu yang hanya memecahbelahkan keharmonian masyarakat dan menyekat kemajuan dan pembangunan di kawasan berkenaan.
"Cukuplah kesusahan yang telah kita lalui. Hanya kerana hendak memperjuangkan Anwar seorang, orang lain terpaksa mendapat susah.
"Buktinya, penat lelah menghadapi pilihan raya umum belumpun reda, kita terpaksa menghadapi satu lagi pilihan raya. Semua orang akan mendapat susah kerana dia. Ini bukan perjuangan untuk rakyat tetapi perjuangan peribadi," katanya.
Walaupun mengakui pertandingan kali ini memang sukar, Abdul Jalil berkata, Umno yakin dapat memenangi hati rakyat menerusi usaha dan keikhlasan yang ditunjukkan oleh pemimpin-pemimpin parti itu untuk membela nasib rakyat.

THE RETURN OF DSAI

Assalamualaikum,,..

Pada tahun 1998,ketika dijatuhkan hukuman penjara selama 15 tahun kerana sabit yang tak sabit bagi kesalahan rasuah dan liwat,DSAI pernah dilapurkan berkata "JUMPA LAGI SELEPAS 15 TAHUN ATAU LEBIH AWAL".

Mesej yang ditujukan kepada TDM dan UMNO.kini pada tahun 2008 DSAI kembali dan berdepan dengan orang orang yang pernah memalukannya dan cuba mematikan kareer politiknya.Menarik untuk disorot kata kata DSAI ini kerana ianya mengandungi penuh keyakinan bahawa beliau akan kembali selepas 15 tahun atau lebih awal.Kenyataannya DSAI kembali selepas 10 tahun, 5 tahun lebih awal dari yang sepatutnya,malah sebenarnya DSAI kembali dari penjara selepas 6 tahun.Namun kembalinya DSAI bukan dengan cara yang mudah.Ketika DSAI mengeluarkan kata kata tersebut 10 tahun lalu,TDM atau UMNO mungkin berkata kepada diri mereka "we will wait for you" dan "we are ready for your return".Itulah barangkali yang diungkapkan oleh UMNO dan mungkin juga ditambah dengan "we will send some one name say fool to do damage to you yet again".

Maka berulangan episod drama bersiri tahun 1998.kalau tahun 1998 merupakan tahun di mana drama yang telah ditulis sejak DSAI memegang jawatan menteri kebudayaan,belia dan sukan dikeluarkan, kini siri kedua drama mungkin ditulis sejak DSAI keluar penjara atau lebih awal.Hakikat ini dinyatakan oleh Cikgu Bard bilamana dia mendedahkan Ezam telah memperincikan jalan cerita liwat kedua DSAI, lama sebelum Ezam masuk UMNO.Satu isyarat bahawa drama siri kedua ini telah lama ditulis.

Di pihak DSAI, tayangan perdana drama liwat siri 2 ini langsung tidak menjejaskan perjalanan pulangnya.Kini perjalanan DSAI menghampiri destinasinya. Tetapi risiko tetap ada." so near yet so far" merupakan situasi yang sedang dihadapi oleh DSAI.Tetapi DSAI tidak berseorangan. Rakyat bersama DSAI serta DSAI bertuah kerana dibelakangnya 2 orang TOK GURU yang sedang menyokongnya.

DSAI bukan jenis manusia yang lari dari tanggungjawab dan cabaran,"Membujur lalu melintang patah" menjadi slogannya.Jadi walaupun sehebat mana kekuatan yang digunakan UMNO untuk menyekat perjalanan pulangnya, sedikitpun tidak meluntorkan keinginan dan semagat yang ada pada DSAI.Awas UMNO,DSAI akan tetap merempuh kamu sekalipun sekuat mana kamu menghalang.Lantaran kepada yang masih waras dan berakal,hentikan usaha menyekat DSAI sebaliknya marilah bersama DSAI dalam perjalanan pulangnya.

"The return of DSAI" bakal menjadi salah satu tajuk utama akhbar satu hari nanti dan mungkin menjadi judul filem bolywood yang sememangnya gemar membuat filem dengan skrip cerita seperti yang dilalui oleh DSAI."

muka dan katun



















Jumaat, 1 Ogos 2008

Hidupkan balik isu minyak

"ASSALAMUALAIKUM,

HIDUPKAN BALIK ISU MINYAK, ISU INI AMATLAH PENTING KERNA RAKYAT SEKARANG TERTEKAN DI DALAM MENGHARUMI KEHIDUPAN YANG SERBA SUSAH.

RAKYAT MALAYSIA SEKARANG ASYIK LEKA MELAYANI ISU-ISU YANG DI CIPTA OLEH UMNO MUNAFIK SEPERTI ISU LIWAT, MUZAKARAH, MUQOBALAH, KERETA DAN ENTAH APA LAGI ISU YANG AKAN DICIPTANYA. KITA DARIPADA PR ASYIK SAJA MELAYANI ISU-ISU TERSEBUT,SEDARKAH KITA MINYAK DUNIA SEKARANG TURUN MENDADAK. MANA DIA SHARIL SAMAD DAN MANA DIA SABERI CHIIIS YANG MENJANJIKAN MINYAK AKAN TURUT TURUN PABILA MINYAK DUNIA TURUN. APA , MEREKKA DALAM AMNO TAHU PANDAI NAIK SAJA.TAPI TURUN TAK PANDAI.

INILAH DALILNYA PUAK-PUAK AMNO NI TAK BOLEH BUAT KAWAN.TAK GUNA BINCANG (MUQABALAH) DENGAN MEREKA YANG SEMEMANGNYA BAKA PENIPU.

AYUH RAKAN-RAKAN DARI PR , KITA HIDUPKAN KEMBALI ISU MINYAK DENGAN MENEKAN KERAJAAN MALAYSIA AGAR MENUNAIKAN JANJINYA MENURUNKAN MINYAK
PABILA MINYAK GLOBAL TURUN. TIDAK ADA ALASAN LAGI BAGI MEREKA UNTUK MENGEKALKAN HARGA MINYAK KERANA NEGARA JIRAN SUDAH EMPAT LIMA KALI TURUN MINYAK DALAM BULAN INI. NEGARA KITA BERSEDAP SEDAP BERPERANG LIDAH MENYUBURKAN ISU-ISU YANG DICIPTA OLEH AMNO YANG SEMEMANG NYA PENIPU...... ......... ......JANGAN LAYAN MEREKA.

Kanang pejuang sebenar

Kanang declines offers ©Berita HarianKUCHING: Sarawakian Kanang Langkau, one of Malaysia's real heroes and a recipient of the country's highest bravery award – the Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP) – has declined offers to be made a "Datuk".

The 68-year-old former Warrant Officer I, who killed six communist terrorists in his career, took three bullets in the chest and stomach and still returned to active duty, said he could not afford a Datukship.

"I am not a rich man. I am poor. If I am made a Datuk, I will have to dress up smartly and get a driver which I cannot afford," he said when interviewed after a wreath-laying ceremony at the Warriors Monument at the Museum Garden here yesterday.

Kanang is the sole surviving Malaysian to have received both the Panglima Gagah Berani (PGB) and the SP, which is equivalent to the Victoria Cross, the British highest bravery award.

It is the highest award in the Malaysian Federal Ranking of Awards, outranking awards that carry the Datuk and Tan Sri titles. Yet, the SP does not carry any title and is not listed in the Federal Order of Importance. The award carries a memorial allowance of RM400.

Kanang, whom Wikipaedia describes as a famous Malaysian hero and soldier from the Iban community in Sarawak, said he felt sad during the ceremony for fallen heroes as some of his former colleagues had sacrificed their lives to defend the country against the communist insurgents.

"I am lucky as I am still alive to see my six children and nine grandchildren, " he added.

Kanang, who retired from the army in 1985, now lives in Sri Aman where some 500 communist terrorists laid down their arms and returned to society in the early 1970s.

He said the fallen heroes and war veterans who had fought against the communist insurgents should be given recognition by the authorities as it was their sacrifice and contribution that had enabled the country and people to enjoy peace now.

Kanang, an expert tracker, was tasked with leading 25 soldiers to route out the communists during an operation in Perak in 1979. After tracking for 11 days in unfamiliar terrain, the soldiers were ambushed by the insurgents. Kanang himself was shot thrice – in his chest and stomach.

But the indomitable Kanang, then a sergeant with the Eighth Battalion Malaysian Rangers intelligence unit, rallied his comrades and fought. His courage inspired the others to battle on and routed the enemy.

State Assembly Speaker Datuk Mohd Asfia Awang Naser led the ceremony to mark Warriors Day jointly organised by the 3rd Infantry Brigade and Ex-Servicemen Association of the Armed Forces.

UMNO yang akan kuceritakan pada cucuku

u, nampak tak tebu tu, org umno suka tanam di bibir, katanya biar lawa,' sengeh cucu ku dengar. Umno suka buat janji tapi tunaikan kepentingan diri dan kroni dulu kalau ada lebih nasible cu.

'Tok awas ular di depan!, 'takapa cu umno tu lebih dahsyat dari ular cu, cakap tak boleh di percayai melainkan ada udang sebalik mee, lidahnya bercabang, dapat peluang kekayaan habis di Belit seorang, orang nak sikit dipatuk berbisa sampai mati..ohhh kalau macam tu tok kalau jumpa ular dan umno pelangkong je si umno tu tok' gasak kau la cu, jangan pukul kasi cedera kesian, pukul kasi mampos...

'Cu nampak tak dalam semak bergoyang', nampak tok, khinzir, ha dia ni baik sikit dari sepupu dia umno kasar sikit BAB 1, pantang nampak benda nak nyondol aje mentakedarah siang malam halal haram tak kira janji halam'.Telunjuk aje lurus kelengking berkait sebab tak jujur dan amanah.

'Kita ke kebun ni nak cari apa tok', nak cari lembu cu buat akikah, bodoh-bodoh lembu dianggap orang ada juga guna daging nya bleh di makan', tapi umno tu cu dah lah bodoh mengalahkan lembu gunanya unuk gimau makan, pastu bodoh sombong tak boleh lebih ajar sebab dia memang kurang ajar.

' Tok umno ni kenapa tangannya panjang', bukan , panjang tangan cu, kerjanya asal ada peluang habis di rompak kekayaan negara dia ada lesen merompak sebab polis kawan dia sama-sama perompak belesen...kuasa pada dia. 'ooh macam firaun ya tok', jahat firaun dah sah dia kafir tapi umno ni masih lagi ngaku islam , lagi lah teruk cu,.ada hari-hari pulak tu'.

'Tok, kuda dan domba tak sama kan tok, betul cu, tapi umno macam dua ekor tu , nafsu ngalahkan kuda, suka mengadu domba buat fitnah untuk tutup keburukan sendiri, kesian DSAI jadi mangsa'.

'Aduh..!! kaki cu tercucuk duri tok!!!, tak apa cu nanti tok cabut, tapi jangan jadi umno menjadi duri dalam daging orang melayu, dah bernanah dan busuk pun masih tak sedar'.

'Hah, sampai pun di tepi rimba ni nyaman sejuk ya cu, tapi umno ni buat hukum dan undang-undang macam undang rimba, suka-suka dia je, pendawaan terpilih-pilih, yang jahat, samseng,penyamun, perasuah dan pembunuh terlepas, ngadu orang kena rogol kedalam, yang baik, yang menegur yang menuntut keadilan salah aje, skrip asik berubah-rubah , pelakun tambahan dan pencacai angkat taik pun bayar mahal,pelakun utama lagi kaya ada 2 jota lagi.

'Kenapa sampai macam tu si umno ni tok'...sebab dia ingat dia tak mati-mati selagi berkuasa, dunia ini ibarat ana yang punya'... Tok tu kubur sapa to tok bersendiri je...tulah kubur UMNO....!! 'La mati juga umno ya tok' 'takk.... mampos je'..kau umno memang aku tak kesian pon....

Permatang Pauh Semakin Harum - Azizah Serah Baton Kepada Anwar Ibrahim


Berita yang ditunggu-tunggu oleh semua rakyat tidak kira penyokong Pakatan Rakyat mahupun Barisan Nasional. Keputusan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dengan meletakkan jawatan sebagai ahli parlimen Permatang Pauh seolah sudah dijangka dan diduga oleh semua.

Pastinya negara kita akan kehilangan seorang serikandi yang sudah berjuang bermatian-matian mempertahankan maruah suaminya yang difitnah dan dizalimi oleh rejim Umno Barisan Nasional yang sehingga hari ini masih tidak berpuas hati dengan Anwar.



Pengorbanan Wan Azizah dan Anwar sekeluarga setidak-tidaknya telah mengubah secara drastik lanskap politik negara yang malap kepada satu harapan baru untuk semua rakyat Malaysia yang mahukan keadilan dan nikmat sejahtera sebagai rakyat.

Keputusan Wan Azizah ini dibuat semata-mata untuk menyerahkan tugas yang digalas oleh beliau selama 3 penggal sejak 1999 yang mewakili masyarakat Permatang Pauh dan semua rakyat Malaysia yang mendokong perjuangan beliau sehingga tertubuhnya Parti Keadilan Rakyat yang kini bergabung tenaga dalam Pakatan Rakyat bersama PAS dan DAP yang memerintah 5 negeri.

Anwar dalam program jelajah penjelasan isu liwat beliau baru-baru ini meminta semua rakyat dan penyokong untuk membantu beliau dimana sahaja tempat yang beliau akan tandingi kelak dan kini sahlah Permatang Pauh akan menjadi medan tempur yang paling hebat dan sengit dengan kempen sebagai penentu survival politik Umno.

Jadi tak perlulah ulas panjang-panjang, rasanya semuanya sudah maklum dan harapan kami dalam PAS ialah untuk melihat impian rakyat dalam negara ini ditadbir dengan amanah, adil dan berkebajikan akan tercapai.

PAS tidak akan ketinggalan sebagai tenaga penggerak bersama untuk mencapai kemenangan. InsyaAllah doa kami semua rakyat akan mengiringi cita-cita Anwar dan harapan kita semua....

Berikut adalah statistik prestasi PKR di Permatang Pauh:-

bm version permatang pauh election results 310708

sebab ANWAR segalanya mungkin..

ASSALAMUALAIKUM. .

Keputusan DSAI untuk bertanding dalam pilihanraya, tidak kiralah dimana jua kawasan pilihannya,sebenarn ya mengundang beberapa persoalan berdasarkan kepada keadaan semasa.


Jika dibuat penilaian tentang kekuatan,nyatalah kita akan kalah kerana pertandingan ini tidak hanya melibatkan Be N tetapi juga seluruh jentera seperti FOOLIS,SPR,pengguba l undang-undang dan yang seBADAK dengan mereka.
Tapi jika diukur dari Sokongan,amat nyata kita boleh memperolehi kejayaan dengan mudah walaupun ditakdirkan bukan DSAI yang akan bertanding, letaklah sesape sebagai calon mesti menang,ibarat kata orang Cina undilah ABU- Asal Bukan Umno.

Isunya sekarang. Adakah DSAI dapat menyertai pilihanraya tersebut ? Tidak mungkinkah terjadi peristiwa seperti berikut?

1. Penangkapan DSAI.

Semua sedia maklum,kerusi Parlimen Permatang Pauh adalah milik DSAI,baik sewaktu didalam UMNO dan selepas. Kemenangan untuk BE N sukar untuk diperolehi, ditambah pula faktor ketakutan yang amat sangat,kalau mereka berani tidaklah perlu mereka menggunakan khidmat Foolis And The Gang .
Mengikut laporan dari Malaysiakini berpandukan kepada waktu,selepas mendapat berita DSAI hendak bertanding,tiba- tiba siasatan kes liwat telah selesai dan siap dihantar ke Peguam Negara untuk tindakan susulan.
Melihat pula pada Berita yang dikeluarkan oleh Media Pemutar Skru tadi, hanya Noh dan Amid yang mengulas isu ini..Adakah yang lain sedang merancang strategi ?. Biasanya perpandukan pada sejarah sebelum ini,bila berlaku peristiwa pilihanraya kecil semua pihak akan mengulas dengan pantas.
Mungkinkah mereka merancang ?

2. Peranan Anwar.

Mungkinkah perlu DSAI menyembunyikan diri demi keselamatan atau sekiranya ditangkap,boleh serta mampukah DSAI bertanding walaupun ditahan?. Seperti kes Tahanan ISA yang telah menang bergaya.

3. Peranan SPR.

Bolehkah SPR berlaku adil ? Siapa pengerusi..RaSHITT kah? Macam mana dengan "Celup Dakwat? Selamatkah kita dari jadi bahan ketawa dunia?Mampukah SPR memainkan peranan untuk menarik Dacing kepadanya? Berdasarkan pengalaman dan sejarah,peranan SPR ini MEMANG mungkin terjadi..

3. Isu Minyak.

Mungkinkah harga minyak akan diturunkan oleh Kerajaan untuk meraih kembali sokongan rakyat? Harga minyak semasa telah mengalami penurunan yang kemungkinan akan stabil dan terkawal.Beranikah dan mampukah kerajaan menurunkan harga Minyak ?.

Sudahkah kita bersedia menghadapi segala kemungkinan yang boleh berlaku ? Apakah langkah yang perlu diambil samada berlaku penangkapan atau terjadinya pilihanraya kecil..

Walau apapun yang mungkin berlaku,marilah kita sama-sama berdoa agar Kejahatan dan kesengsaraan kita BERAKHIR tanpa perlu menunggu 4 tahun lagi...."

Inflasi di Zimbabwe-Tahu kah anda

Inilah kos biaya mimimum untuk makan tengah hari yang harus dikeluarkan oleh seorang rakyat Zimbabwe yang merupakan penduduk termiskin di dunia.


Ya, wang pecahan 500 juta dollar Zimbabwe yang baru saja dicetak pada Mei 2008 ini hanya bernilai sekitar 2 dollar amerika atau hanya cukup untuk sekali makan saja.


Zimbabwe ketika ini pemegang rekod inflasi terbesar di dunia iaitu 2,200,000 % (2.2 juta persen!), parahnya, harga-harga melambung begitu cepat dengan hanya dalam beberapa minit sahaja, jadi tak heran jika peniaga2 di zimbabwe begitu sibuk mengganti label harga barangan mereka hampir setiap minit!
Pada tanggal 20 Julai 2008 ini bank Zimbabwe juga telah mengeluarkan pecahan wang sebesar 100 Juta Dollar! yang merupakan rekod pecahan wang dengan nominal terbesar di dunia....!!!
Zimbabwe memang memegang banyak rekod dunia, tapi sayang semua rekod itu tidak ada yang membanggakan. :-(

sehari dalam kehidupan mayarakat disana


harga2 barang di pasar zimbabwe,

Barangan keperluan harian
Harga bagi sayur-sayuran
Telur ayam
Image removed by sender. Harga untuk membeli seekor Ayam Hidup...
Image removed by sender. Wang yg diperlukan untuk makan sekeluarga di kedai makan....
dan sebotol bir
setiap bulan bila terima gaji...kena sewa teksi atau lori le gamaknya....

'pengemis' yg boleh dianggap 'kaya' sbb dapat juta2 setiap hari...hihihi. ...

kalau anak org kaya jgn cakap laa....
kalau susah nak bawak duit banyak2 tukarkan ke USD...dapat sekeping je...

kilang buat wallet ngan handbag tepaksa tutup bisness sbb org x guna lagi dah....

HARIMAU YANG BERIMAN

""Alkisah... .. Seorang lelaki islam ponteng sembahyang Jumaat. Sebaliknya dia masuk hutan untuk memburu ayam hutan. Sedang dia terhendap2 di dalam semak, tiba2 dia berlanggar dengan seekor HARIMAU yang sedang lena tidur.

Dia begitu terkejut sehingga senapangnya tercampak lalu tergelungsur ke dalam jurang. Dia pula tergolek ke arah lain, jatuh ke atas batu dan KRAKKKK! Kedua2 kakinya patah. Jangan risau .. ini bukanlah berita buruk ok. Ada lagi .. Berita buruknya adalah HARIMAU tadi terus menghambatnya, sedangkan dia dah tak boleh bergerak lagi.

"Ya Allah," doa lelaki tersebut,"Ampunilah dosaku kerana ponteng sembahyang jumaat berjemaah pada hari Jumaat yang mulia ini ..

Ampunilah aku ya Allah ..makbulkan hajat ku ini .. jadikanlah HARIMAU yang memburuku HARIMAU yang beriman .. tolong ya Allah! Aminnn.."

Tiba2 guruh berdentum! HARIMAU tadi tiba2 terhenti betul2 di hadapan lelaki tadi.

Harimau itu bertukar menjadi seekor harimau yang beriman dan bersopan santun.

Sambil menadah kedua2 kaki depannya ke langit .. HARIMAU tersebut pun berdoa...

"Allahumma barik lana, fima razaktana, wa qina azzabbannar. Aminnnnn........ .... "

Najib rasmi tandas

Grand Opening Of New Advance Toilet by DPM


(Today is a very meaningful day, because the only new advance toilet in our country is opening, we are becoming the international city. )

(not I said one, don't beat me, our respectful DPM said one)

[]
road blocked! Whole Malaysia is waiting for this historical moment..

[]
our respectful KL tai luo is here too (he is smiling at me o~~ very honor! )... and bunch of tua liap lang

[]
*DMP is arriving! Very grand, 4 bodyguard cars.. if PM is here, I believe he would join this proud moment too...

[]
* Our respectful DPM gave speech, he said we Malaysia is moving towards to new era. Start from this high tech toilet.

[]
* the toilet captain having most attention today.. got left and right bodyguard...

[]
* our respectful DMP, governor and etc push 'opening light' ball . firecracker start! New era starts from now! Malaysia boleh!!!

Side story:
There I met 2 ang mo (husband and wife). They were very shocked to see this live, and curious.
They asked me, what are you all doing?
I answered: 'Opening of public toilet'.

The wife laughed...

The husband was behaved, asked me without laughing: 'any special?'
I said:'high tech, auto cleaning. Our DPM will open it in a short while.'
Both after listening.. reluctantly smiled and said: '
oh...i See, very Interesting. ... '
[]
Door is automated one, time's up and not yet finished; then take care yourself la...

[]
Here has nothing special. Only for changing pamper for baby.

[]
The aircon is big horse power in this small room . maybe cold until shit cannot come out..

[]
Toilet bowls is still ok, hotel type, floor is Italy (!!!) batu..


* Most important is ... every time it used, wall, floor, toilet bowls will automatically clean.....





MONEY DOWN THE TOILET

Cheese (Keju) -> HALAL atau HARAM?

tMenurut pemerhatian saya, semakin ramai penduduk Islam Malaysia memakan keju.
Mungkin kerana keju mempunyai banyak calcium dan tenaga serta dijual dengan murah di pasaraya seperti Carrefour, Giant dan Tesco.
Satu lagi sebab ialah semakin ramai peminat makanan segera yang mempunyai keju di dalamnya seperti di Pizza Hut, Shakey's Pizza, McDonald's, Kentucky, Burger King dan lain-lain.
Juga bertambah ramai peminat kek dan biskut keju. Yang suka makan spaghetti pun meletakkan serbok keju sebagai perisa. Ada juga makanan ringan yang diselaputi keju yang digemari ramai orang dewasa dan anak-anak masakini.
Tahukah anda pemprosesan keju?
Salah satu bahan pemprosesan pentingnya adalah RENNET. Rennet di letakkan di dalam susu dan bertugas untuk menukarkan susu tersebut kepada 2 bahagian, iaitu : Curds (Keju) dan Whey (Liquid). 1kg RENNET boleh memproses 15,000litre susu utk dijadikan KEJU dan WHEY.
DARI MANA DATANGNYA RENNET?
Perlu diketahui bahawa RENNET datangnya dari bahagian ke-empat perut anak lembu yang dinamakan ABOMASUM. Ya, RENNET datang dari perut anak lembu yang baru lahir. Kandungan enzyme dari RENNET inilah yang bertugas menarik keju dari susu.
Proses Tradisional utk mendapatkan RENNET
Perut anak-anak lembu dikeringkan dan dipotong kecil. Kemudian ia dimasukkan ke dalam air masin atau cecair whey dan ditambah wine atau vinegar untuk menurun tahap PHnya. Setelah beberapa hari, campuran itu ditapis dan cecair yang pekat tertinggal di dalam bekas merupakan RENNET.
Cara tradisi ini masih digunakan di France, Switzerland, Romania dan Austria. Saya sendiri melihat bagaimana rakan-rakan saya di St Moritz-Switzerland, membuat rennet dan keju di dalam basement rumah mereka.
Proses Moden utk mendapatkan RENNET
Bekalan perut anak-anak lembu sejukbeku dijadikan serbok oleh grinder. Serbok dimasukkan ke dalam cecair acid utk menarik enzyme yang aktif. Cecair itu kemudiannya dineutralkan sifat acidnya. Komdian cecair tersebut melalui tapisan demi tapisan. Hasilnya adalah RENNET.
Untuk pengetahuan penuh mengenai RENNET haram ini, sila ke: http://en.wikipedia .org/wiki/ Rennet
Sebenarnya ada RENNET yang halal yang terbentuk dari pemprosesan dari fungus dan bacteria baik.
Untuk pengetahuan penuh mengenai RENNET halal, sila ke:
Di Saudi Arabia, setengah dari kejunya NYATA tertulis bahawa RENNET FROM VEGETABLE SOURCE atau VEGETARIAN RENNET.
Yang menjadi persoalan saya adalah, omputih kan terkenal sebagai Animal Lover dan tak mahu tengok binatang disembelih kerana zalim katanya. Jadinya, perlu matikan anak-anak lembu dgn cara humane, iaitu eletrik.
JADINYA, DI MALAYSIA NI BAGAIMANA??? ?
1. Mengapa TANDA HALAL ADA pada setiap keju yang dijual di PASARAYA walaupun RENNETnya tidak disebut dari VEGETABLE SOURCE. Adakah tanda HALAL itu sebagai TRICK PEMASARAN utk menipu pengguna Islam?
2. Keju jenis apa yang digunakan oleh semua KEDAI MAKANAN SEGERA, PEMBUAT KEK KEJU, PEMBUAT BISKUT KEJU dan lain-lain yang berkeju? Adakah TANDA HALAL DI DEPAN kedai mereka itu menyatakan bahawa KEJUnya JUGA HALAL?
Saya harap PPIM dan sesiapa saja di sini sila bawa perkara ini ketengah.
Sefaham saya, HALAL sesuatu makanan itu apabila SEMUA BAHANNYA HALAL dan sumber wang yang membelinya pun HALAL. Betul tak, sahabat-sahabat semua?

Waktu Subur Wanita.

KENAPA ANDA PERLU TAHU WAKTU SUBUR WANITA?

Ada 2 sebab utama :-
1. Untuk memudahkan mendapat zuriat
2. Untuk mengelakkan daripada mendapat zuriat.

Kedua-duanya adalah sama penting. Ilmu ini mungkin boleh anda sebarkan dan digunakan secara praktikal.
FAHAMI KITARAN HAID

Saya cuba permudahkan sebab kitaran haid ni agak kompleks dan payah sikit nak paham. Tetapi cuba fahami. Kitaran haid wanita berlaku setiap bulan secara puratanya ialah 28-30 hari. Tapi wanita masing2 ada kitarannya sendiri ada 25 hari ada yang lambat sampai 35 hari. Tetapi secara puratanya ialah 28-30 hari.

Terdapat beberapa fasa di dalam kitaran haid. Anda perlu memahami fasa ini.

Hari 1-4

Ini dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation) - ketika ini darah haid keluar. Hari pertama period adalah penting untuk diketahui kerana ia adalah di mana fasa ini bermula. Pada hari pertama haid datang, ia perlu ditanda di kalendar dan tamat selepas berapa hari. Sebaik-baiknya ditanda setiap bulan sekiranya anda ingin merancang untuk mengandung. Anda boleh mengagak kitaran period anda beberapa hari di dalam sebulan.

Hari 5-13

Ini dipanggil fasa follicular. Pada fasa ini, hormon estrogen meningkat. Ketika fasa follicular ini, darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari pula, telur yang berada di dalam bekasnya akan menjadi semakin matang.

Hari 14

Waktu inilah satu proses peneluran yang dipanggil ovulasi berlaku. Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Sekiranya ia disenyawakan, ia akan turun melalu saluran falopio ke rahim.

Hari 15-28

Ini dipanggil fasa luteal atau fasa secretory. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormone dipanggil progestrone di rembes daripada sarangnya (corpus luteum). Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestrone semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh sebagaimana runtuhnya tembok Berlin. Proses akan mengalami kitaran semula pada hari 1.

BILAKAH WAKTU SUBUR?
Setelah anda faham kitaran haid di atas, waktu yang terbaik untuk bersama suami-isteri ialah pada hari ovulasi berlaku. Ini adalah kerana ketika itu telur baru sahaja keluar daripada sarangnya.
Bilakah secara tepat ia berlaku? Sebenarnya ia adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama period seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.
** (14 days from the 1st day of your NEXT period - NOT your previous period)

Tak faham? Macam ni. Katalah dia period 28 hari, maka hari subur ialah 28 hari - 14 hari = 14 hari. Jadi, hari ke 14 itu adalah hari subur. Katalah period bulan itu 30 hari, maka 30 hari - 14 hari = hari ke 16 ialah hari subur bukan lagi hari ke 14. Sekiranya periodnya 35 hari maka 35-14 = hari ke 21 adalah waktu suburnya.

Ini adalah kerana fasa luteal pada kiraanya adalah biasanya tepat 14 hari setelah berlakunya ovulasi, sedangkan fasa folicullar boleh berubah2. Jadi waktu subur adalah 14 hari sebelum hari pertama period yang seterusnya. Sekiranya period anda adalah tetap 28 hari, tak jadi masalah untuk mengira waktu subur anda. Sekiranya period anda berubah-ubah, inilah timbulnya masalah mengira waktu subur.

CARA LAIN MENGETAHUI WAKTU SUBUR
Pada waktu subur, suhu badan wanita akan naik sedikit dalam satu darjah celcius. Juga terdapat lendiran cecair yang jernih daripada kemaluan. ini adalah disebabkan hormon yang meningkat ketika itu. Di Amerika terdapat kit untuk mengetahui kesuburan wanita melalui air kencing wanita tapi saya tak pernah jumpa lagi di klinik2 di K.Lumpur.

MENGANGGAR WAKTU TERBAIK UNTUK MENDAPAT ZURIAT
Oleh kerana telur atau ovum tidak mempunyai jangka hayat yang panjang, iaitu dalam lingkungan 1-2 hari sahaja, maka tingkap untuk mendapatkan zuriat adalah sangat terhad. Oleh itu Allah mencipta sperma dengan kelebihan yang lain pula.

Selain daripada berjuta-juta sperma dilepaskan (setiap seorang lelaki adalah jutawan!), ia juga boleh bertahan selama 3-5 hari. Ini bermakna, sekiranya suami isteri bersama 3 hari sebelum waktu subur, atau 2 hari selepas waktu subur, maka ada peluang untuk telur itu berjumpa dengan sperma yang hidup lebih lama.

Oleh itu, untuk mendapatkan zuriat, pasangan boleh bersama setiap malam (atau siang hari kecuali pada bulan Ramadhan) pada hari ke 11, 12, 13, 14, 15, 16 period untuk mendapatkan waktu optimum hari kesuburan sekiranya period anda datang 28 hari. Itu adalah menganggarkan waktu subur adalah pada hari ke 14.

Anda boleh cuba setiap bulan untuk beberapa bulan sekiranya tidak berhasil. Ini adalah untuk memastikan waktu subur adalah sesuai dengan waktu bersama anda.

MENGELAKKAN MENGANDUNG MELALUI CARA KIRAAN
Selain daripada untuk mendapatkan zuriat, ada pasangan yang ingin mengelakkan mengandung dengan cara mengira kalendar.
Untuk pengetahuan anda, cara mengira melalui kalendar adalah berisiko dan tidak beberapa tepat. Ini adalah kerana anda mungkin boleh tersilap kira, atau kedatangan haid yang tidak beberapa teratur menyebabkan tarikh subur lari dari kebiasaan.

Oleh kerana anda tahu sperma boleh bertahan selama 5 hari di dalam rahim (ada kajian menunjukkan 7 hari !), jadi 5 hari sebelum dan selepas hari kesuburan adalah waktu yang dianggarkan tidak boleh bersama isteri ataupun terpaksa menggunakan cara kontraseptif yang lain.

Ada juga yang meletakkan 3 hari sebelum dan selepas waktu subur. Ini lebih rapat dan lebih berisiko. Terpulang kepada anda sendiri. Seperti yang saya khabarkan tadi, cara ini tidak beberapa tepat dan mempunyai risiko yang tersendiri.

Saya harap info ini boleh membantu pasangan suami isteri menganggar waktu yang terbaik untuk bersama dan waktu terbaik untuk mengelak daripada bersama.

EZAM Menang Tanpa Bertanding , P-44 Permatang Pauh

Sudah hampir pasti Sdr Ezam calon UMNO/BN bagi pilihanraya kecil P-44 Permatang Pauh , sekiranya dipersetujui oleh KJ [ sebenarnya bukan BN yang memutuskannya ] , kerana dia sudah mula mempromosi dirinya sejak semalam.




Akal yang logik menyatakan hampir mustahil DSAI , iaitu calon Pakatan Rakyat dari PKR akan tewas




Bukan bermaksud untuk melawan takdir , yang semua manusia tidak mengetahui qada dan qadarnya.




Tetapi , tabie alamnya menyatakan begitu , dalam keadaan sebegini , situasi seperti ini , hampir mustahil UMNO/BN akan menang



Walaubagaimanapun , UMNO/BN mesti dimenangkan . Caranya bagaimana ?




Pilihan 1

Tangkap DSAI dan PKR kena cari calon lain

Tetapi , tangkap pun masih boleh jadi calon dan bertanding , walaupun dari dalam penjara



Kalau nak letak calon lain , pun boleh juga , tapi tak praktikal ketika ini.

Dalam pilihan ini , UMNO/BN masih tidak mungkin boleh menang.



Tengok pilihan ke-2, di bawah



Pilihan 2
Tolak pencalonan DSAI pada hari penamaan calon
Kata orang – orang tua , HENDAK SERIBU USAHA, TAK NAK SERIBU DALIH.


Betul , UMNO/BN ada seribu pilihan

Pilihan mana yang dia orang nak guna dan pakai



Rasa – rasanya hanya satu [ 1] pilihan yang ada , yang dikira terbaik , yang boleh di’apply’kan , iaitu dengan MEMBATALKAN KERTAS PENCALONAN DSAI , pada hari penamaan calon nanti.




Adakah UMNO/BN akan buat ?
Sudah tentu dan pasti lakukan

Adakah UMNO/BN tidak takut dengan tuduhan menipu ? Bila pulak UMNO/BN tidak menipu .......



  • Tolong beri perhatian khusus

- semak borang pencalonan dengan teliti. Sepatutnya ini tidak perlu lah diperingatkan , tetapi di sini lah UMNO/BN akan gunakan dan ambil ksempatan sepenuhnya


- tubuhkan beberapa pasukan khusus , yang berlainan , untuk mengisi , menyemak dan mengemaskini borang pencalonan


- tolong lah teliti betul – betul , ejaan , huruf, butiran , perkataan , ayat , dan lain – lain


rakyat amat yakin , hanya dengan cara ini UMNO/BN akan menang




Bagaimana strategi tingkat 4 ?

Katanya hebat sangat budak tingkat 4 , lulusan universiti ternama dan tersohor di dunia.



Rakyat nak tengok juga kalau – kalau penasihat ketenteraan isreal yang dikatakan sudah beberapa tahun bertapak di tingkat 4 , mengemukakan strategi yang hebat bagi menghalang kejatuhan kubu terakhir kerajaan UMNO/BN , iaitu Putrajaya , dalam Pilihanraya Kecil P-44 Permatang Pauh ini.

Pak Lah Sahkan, Kerajaan UMNO/BN Tumbang 16 September !!!!

Sudah confirm sekarang ini

16 September seperti yang disasarkan oleh DSAI dan Pakatan Rakyat untuk mengambil alih Putrajaya , InsyaAllah akan berlaku jua

Pak Lah sudah tidak terdaya untuk melawan arus menentang kebangkitan rakyat



Untuk keterangan dan buktinya , sila baca berita di bawah.

1. Dalam pengetahuan Pak Lah , oleh kerana dia selalu tertidur dalam masa – masa jaga , Cuma maklumat yang sampai ke telinga dia , dia bagi angka 80 – 90 % SAHAJA yang masih setia. maknanya sokongan tu tidak SOLID lah.

2. maknanya angka yang confirm sudah akan lari seramai 14 hingga 28 orang dari jumlah 142 kerusi UMNO/BN yang ada.

3. maknanya juga Pak Lah sudah mengaku lah ada yang akan confirm lari

4. itu sudah lebih dari cukup

5. dalam hal ni , siapa menipu ? DSAI kah ? Pak Lah kah ? atau semua menteri kabinet UMNO/BN kah ?

6. angka tu akan meningkat secara mendadak semasa dan selepas pilihnaraya kecil P-44 Permatang Pauh

7. beres bos, tak ada lah bos, semua ok bos,.....sikap yang diambil dan dibuat oleh hampir seluruh pimpnan UMNO sekarang ini, tidak berjaya menyedarkan Pak Lah dari mimpi yang panjang.

8. kalau Pak Lah betul – betul jaga , agak- agaknya PERATUSnya berapa ? Tentu lebih tinggi lagi kot


Taktik Anwar untuk kekalkan populariti: PM

PUTRAJAYA: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam menyifatkan ancaman Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil alih teraju kepemimpinan negara sebagai satu pembohongan.

Perdana Menteri berkata, tindakan Anwar yang sering mendakwa beliau hanya menunggu masa merampas kuasa, sebenarnya bertujuan mengekalkan popularitinya sebagai pemimpin pembangkang.
"Apa yang dilakukannya (Anwar) jelas menjurus ke arah itu dan beliau sentiasa cuba meraih populariti dengan berbuat demikian... seperti pasaran saham," katanya dalam wawancara dengan agensi berita The Associated Press (AP) di sini, semalam.

Beliau mengulas kenyataan Anwar yang berulang kali mendakwa sudah mendapat persetujuan Ahli Parlimen daripada Barisan Nasional (BN) untuk melompat parti menyertai PKR, sekali gus membolehkannya membentuk kerajaan Pusat dengan majoriti mudah sebelum 16 September.

Abdullah berkata, hakikatnya ketika ini majoriti pemimpin semua parti komponen BN tetap taat dan setia kepada kepemimpinan beliau serta kerajaan masih terus mendapat sokongan antara 80 hingga 90 peratus pemimpin terbabit.

Perdana Menteri berkata, kerajaan juga tidak berhasrat menggunakan undang-undang darurat bagi mengawal keadaan jika berlaku demonstrasi jalanan oleh pihak yang mungkin tidak berpuas hati jika Anwar didakwa atas tuduhan meliwat.

"Saya tidak fikir kita perlu menggunakan undang-undang itu, sudah tentu tidak. Mengapa pula harus ada bantahan tidak terkawal kerana ia sudah tentu tidak akan dilakukan oleh parti pembangkang yang mendakwa mereka boleh membentuk kerajaan?.

"Sudah tentu jika mereka pembangkang yang bertanggungjawab, mereka tidak akan membuat sesuatu sehingga seolah-olah meletakkan kedaulatan undang-undang di tangan sendiri dan mengadakan demonstrasi sesuka hati," katanya. - AP.

Taktik kotor UMNO untuk menang Permatang Pauh

Datin Seri Wan Azizah sudah melepaskan kerusi Parlimennya di Permatang Pauh untuk memberi laluan kepada suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding dalam pilihanraya kecil yang akan diadakan. Straight away dalam minda saya terbayang bermacam-macam dirty tactics, taktik-taktik kotor dan hina yang akan digunakan oleh UMNO dan KERAJAAN MALAYSIA untuk menang dalam pilihanraya kecil tersebut.


Kemungkinan besar KERAJAAN MALAYSIA dengan bantuan polis akan menimbulkan huru-hara di Pulau Pinang yang menyebabkan terpaksa ditangguh pilihanraya kecil tersebut. Penaggguhan tersebut perlu untuk memberi polis dan mahkamah waktu yang cukup untuk menangkap dan membicarakan DSAI atas tuduhan Liwat II yang terang dan nyata adalah fitnah dan penganiayaan KERAJAAN MALAYSIA terhadap seorang rakyat negaranya. The dirtiest government in the world, i.e. the GOVERNMENT OF MALAYSIA, can be more than expected to come up with the dirtiest of tricks imaginable. Jangan ketepikan Anwar akan dibunuh dan jenazah beliau dihapuskan dengan C4 macam mayat Altantuya.

Ini pilihanraya kecil bukan pilihanraya umum, dan dengan itu KERAJAAN MALAYSIA yang jahat itu boleh concentrate, menumpukan segala kejahatannya di Permatang Pauh. Kerajaan Malaysia akan menggunakan Polis, Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) dan lain-lain jentera kerajaan secara kotor untuk memastikan Anwar Ibrahim akan kalah.

Macam-macam taktik kotor akan digunakan oleh UMNO dan KERAJAAN MALAYSIA. The GOVERNMENT OF MALAYSIA is the embodiment of satan, and you can expect from it the ultimate in acts of cruelty, unfairness and oppression against the people of Malaysia.

Kalaulah Anwar Ibrahim tak dibunuh dan diletupkan jenazahnya dengan C4, kalau huru hara tak dicetuskan oleh Kerajaan Malaysia di Pulau Pinang, dan kalau Anwar tidak ditangkap dalam waktu yang singkat ini atas tuduhan palsu meliwat, maka pertandingan di Permatang Pauh yang akan diadakan nanti, dengan taktik-taktik kotor yang melampau yang pasti digunakan oleh UMNO akan membuat syaitan pun terkejut dan pengsan. Imagine, syaitan pun boleh pengsan.

PENGUNDI HANTU. Yes, the phantom voters. POSTAL VOTES - undi pos. TUKAR PETI UNDI - switching of ballot boxes. Names missing from the electroral roll- nama-nama hilang dari senarai pengundi, dan bermacam lagi taktik kotor yang akan digunakan oleh UMNO dan KERAJAAN MALAYSIA untuk memastikan Anwar akan kalah. Macam mana syaitan tak pengsan.

Tak mustahil satu hari nanti Chief syaitan akan talipon Pak lah dan mengesyorkan - "Okay Pak Lah, I and my gang nak resign, you layak take over sebagai Chief Syaitan dan you punya orang-orang UMNO layak jadi tentera-tentera syaitan."

Yang saya takut sekali adalah Anwar akan dibunuh dan jenazahnya dihapuskan dengan C4. Malaysian government is highly capable of commiting murder. How the murder will be carried out? Maybe Najib the Deputy Prime Minister or more aptly his wife Rosmah Mansor can tell us how. Ya, cara macam mana nak bunuh Anwar - sila rujuk kepada Najib dan Rosmah suami isteri, dan jangan lupa Colonel expert letupan C4 tu.

Okaylah. Kita tengok saja apa yang akan berlaku.

DSAI hati-hatilah. mereka mungkin akan serbu masuk ke dalam rumah DSAI macam 1998 dulu untuk menangkap DSAI atas tuduhan palsu liwat. Dan mungkin polis atas arahan KERAJAAN MALAYSIA akan tembak mati DSAI dalam serbuan tersebut dangat alasan 'resisting arrest.".

I have the right to imagine the worst possible scenario. Malaysia Boleh. Ya, Malaysia boleh bunuh rakyat asing dan letupkan mayatnya dengan C4. Ya, Malaysia boleh aniayai rakyatnya dengan dipenjarakan atas tuduhan palsu meliwat di dalam apartmen mewah yang belum dibina lagi. Musa Hassan, Ketua Polis Negara, kalau nak reka-reka bukti kenalah air tight.

Tarabulsi