Blog ni adalah rekaan aku semata-mata... Dalam blog ni terdapat hasil tulisan titik pena aku sendiri dan ada juga artikel-artikel atau blog-blog menarik yang di "copy" kan dari bloggerz2 laen utk dikongsi bersama... Terlebih dahulu, aku nak mintak maaf awal2 jikalau ader maner2 artikel atau penulisan dalam blog ni yang menyinggung mana2 pihak. Sebarang komen dan kritikan membina amat dialu-alukan

Sabtu, 7 Jun 2008

Celcom tawar 100 Camry - Perjudian Terancang

Assalaimualikum wbt

Sekali pandang , peraduan dan tawaran yang dibuat oleh Celcom sangat
menarik. Siapa yang tidak tergoda dengan tajuk di atas.. Tetapi , bila
difikir secara sepintas lalu , ini mungkin merupakan satu pendekatan
yang baik dalam perniagaan , dan bagi pemilik perniagan ia bukan lah
satu penipuan kepada pengguna.

1. Dengan perlu menjawab 10 soalan , bagi satu sesi peraduan ,
dengan setiap sms dikenakan bayaran RM5 , bermakna , Celcom tidak perlu
mengeluarkan SATU sen pun bagi membiayai harga bagi setiap buah Camry
kurang lebih RM190,000..00 atau RM19,000,000. 00 bagi 100 buah semuanya.

1. Ini kerana , dengan andaian , katakan kesemua pengguna Celcom ,
berjumlah 7.8 juta orang , 1.5 juta pasca bayar dan 6.3 juta pra bayar ,
bermakna sejumlah 7,800,000 x 10 x RM5 = RM390,000,000. 00 berjaya
dipunggut , walaubagaimanapun ini adalah mustahil.

1. Bagaimana kalau dengan mengambil kira hanya 10% sahaja yang
mengambil bahagian , bermakna RM39,000,000. 00 akan berjaya dikuitip.

1. Ini bermakna ,bagi membiayai keseluruhan 100 buah kereta CAMRY ,
pihak Celcom dijangka masih berupaya memunggut keuntungan sebanyak RM
20,000,000.00. Angka ini adalah logik dan boleh diterima.

1. Dengan slogan bagi menghargai pelanggan Celcom yang setia ,
sebenarnya , seluruh atau pelanggan - pelanggan dan pengguna yang lain
akan DIPAKSA secara sukarela bagi membiayai atau menderma kepada bakal
100 orang pemenang.

1. Tidaklah diketahui ,samada peraduan ini adalah satu bentuk
PERJUDIAN secara terancang dan diHALALkan oleh undang - undang negara
ini.

Nota

* Mungkin pihak berkuasa , yang diamanahkan menjaga sektor
industri ini boelh melihat dan melakukan sesuatu bagi menangani kaedah
yang begitu licik , yang dibenarkan oleh undang - undang negara ini.

* Mungkin juga pihak JAKIM dan Mufti boleh meneliti dan membuat
tafsiran, samada menerusi hukum islam yang sebenar atau menggunapakai
undang - undang islam yang ada di negara ini.

Wassalam. wbt

Jumaat, 6 Jun 2008

M.A.H.A.T.H.I.R

Nak tahu kenapa Mahathir selalu hentam Pak Dollah ?

Jawapannya dibawah….

This is a new acronymn...stands for:

M.A.H.A.T.H.I.R


Must
Always
Hantam
Abdullah
( He is the one who make a lot of troubles to Malaysia)
Till
He
Is
Removed

Anda kumpulan maner??

Kumpulan 1
Mereka menyalahkan 100% Pak Lah diatas segala peristiwa yang berlaku. Namun begitu mereka menganggap segala masalah selesai jika pak lah letak jawatan.......
Lain kata tukar drebar baru tapi masih guna bas lama.........


Kumpulan 2
Mereka menyalahkan Pak Lah Dan Kroni diatas segala peristiwa yang berlaku.Namun begitu mereka menganggap segala masalah selesai jika pak lah dan rakan-rakan letak jawatan........
Lain kata tukar drebar baru dan repair bas lama........


Kumpulan 3
Mereka menyalahkan Pak Lah dan Kerajaan semasa di atas segala yang berlaku...
Kumpulan nie mahu tukar drebar dan bas sekali gus...
Persoalannya......
Adakah bas dan drebar baru tu benar-benar elok.....


Heheheheh
Anda dalam kumpulan mana....
Sendiri mau fikir aaaaaa......

heheheheheh

Ilmu Hitam Pesanan Dari PDRM xxx

Notis Penting!!! Sebarkan Kpd Wanita Yg Anda kenali...

Kebelakangan Ini, Sebahagian Kawasan Di Kuala Lumpur Diresahkan oleh
Kejadian Mengerikan Yang Terjadi Hampir Setiap Hari. Diberitakan Ada
Seorang Pengamal Ilmu Hitam Yang Berkeliaran Di Daerah-Daerah Di Kuala
Lumpur, Sebahagian Besar Selangor Dan Juga Negeri Sembilan.



Sasarannya Adalah Wanita, Tidak Kira Muda Atau Tua Dan Tidak Mengira Paras
Rupa. Penjahat Ini Berhasrat Untuk Memperkosa 2000 Wanita Agar Dapat
Menyempurnakan Ilmunya. Sampai Ke Saat Ini Sudah Beratus-Ratus Mangsa
Yang Berjaya Diperkosanya Dan Kebanyakan Terjadi Di Rumah-Rumah Kediaman
Wanita-Wanita Tersebut.



Pihak Polis Tidak Dapat Mengesan Penjenayah Ini Karena Kesaktian Ilmunya.
Cara Orang Ini Melakukan Kejahatannya Ialah Dengan Menjelmakan Diri
Menjadi Seekor Nyamuk Kecil, Kemudian Menyusup Ke Kamar Wanita Yang Sedang
Tidur, Menjelma Semula Menjadi Manusia Dan Dengan Kejam Dan Ganasnya
Memperkosa Mangsanya.



Amat Sukar Bagi Pihak Berkuasa Untuk Menangkap Penjenayah Ini Kerana
Setelah Selesai Memperkosa Gadis-Gadis Dia Akan Menjelmakan Semula Dirinya
Menjadi Nyamuk Dan Ghaib Dari Tempat Kejadian. Sudah Beratus Ahli Ilmu
Kebatinan Dari Segenap Ceruk Rantau Termasuk Dari Indonesia Telah Dibawa
Untuk Membantu Pihak Polis Mengesan Dan Mengalahkan Penjenayah ini.



Tetapi Malang Sekali Kerana Ilmu Yang Ada Padanya Cukup Tinggi Dan Tak
Termampu Untuk Ditandingi Oleh Sesiapa Dan Hingga Ke Saat Ini Dia
Dikatakan Masih Berkeliaran Di Sekitar Lembah Kelang Untuk Mencari Korban
Seterusnya Sehingga Berjaya Memenuhi Tuntutan Ilmu Hitamnya Iaitu Harus
Memperkosa Sehingga 2000 Orang.



Bagi Wanita Yang Sering Tidur Sendirian, Mengunci Pintu Bilik Dan
Lain-Lain Pintu Bukanlah Suatu Tindakan Yang Bijak Kerana Dengan Mengunci
Pintu Bilik, Orang Lain Tidak Dapat Memberikan Pertolongan Dengan Segera.
Seandainya Perkara Yang Tak Diingini Berlaku Keatas Diri Anda. Sekali
Lagi Sampai Ke Saat Ini Belum Ada Yang Mampu Untuk Mengalahkan Ilmu Si
Siluman Nyamuk Ini Kecuali Hanya Ada Satu Penangkal Yang Sangat
Mujarab Iaitu :

























RIDSECT



Membunuh Serangga Dengan Berkesan.





Sebab aku dah terkena, terpaksa aku forward kat korang... tak kan marah
kut?!

Lepas bayar tol, tunggu sampai lampu hijau baru jalan

Untuk kengkawan sumer..,
Mintak ambik perhatian semua bila membayar tol harap kita tunggu lampu
hijau nyala baru kita jalan..(kan dekat tol gate tu ada lampu cam trafik
lite tu).. Bukan sebab apa, sebab untuk mengelakkan dari duit tol yang
kita
bayar tu dari 'di songlapkan' oleh mamat2 minah2 tol gate yang tak
bertanggungjawab. .

Dia orang ni selalu 'carik makan' dgn duit extra cenggini la.. bila
lepas
bayar tol tu, sepatutnya dorang akan punch that button untuk mengesahkan
pembayaran duit tol kita tu.. then pastu baru lampu tu turns green tu..
but
kalau lampu tu still merah, jangan jalan..ok? Itu tandanya tol attendant
yg
bertugas tu nak songlap duit kita tu..

Cuba bayangkan dalam satu hari ada berapa bijik kereta yg lalu lalang
kat
pondok tol dorang tu.. kalau sebijik kereta 50sen.., 10 kereta dah 5
ringgol.. kalau 100 keter dah berapa ek..?

Hari sabtu yg lepas ni, baru je sound satu minah yg jaga tol ni.. tak
padan ngan muka decent look je.. tapi naaakkk jugak carik makan camtu.
Kat
tol tu aku dah bayar exact figure 50 sen.. pastu lampu belom tukar hijau
lagi, so aku pun tungguuuu je kat situ.. So ini minah sudah tak tentu
arah
muka dia. Kira nampak arr dia ni cam gelisahh je. Then aku hulur
tangan..
Last2 dia bgi resit tol yg tah bila2 punya ntah..(tau dia memang stand
by
je resit tu..) but lampu still merah. Tau tak pastu dgn suara cam
glabahh
je..dia cakap.."..alaa, jalann je bang..."

Aku plak yg dah sedia maklum dia nak kapur duit aku ni pandanggg je kat
muka dia and tanya balik..," asal tak punch..??" .dia reply balik.."dahh
punchh dahhh.." (muka mengelabah gila..). "Takde,takde selagi tak hijau
lampu tu, aku takkan jalan..." kereta semakin berderet2 kat belakang.
Minah
tu finally punch that machine n lampu pun hijau baru aku jalan..sebelum
blah aku nampak muka dia pucat abis..,and cuba nak buat2 macam takde
apa2
je...panass tul ati..( kebetulan a week before aku dah kena dengan orang
yg
sama, kat tol plaza yg sama, but di booth yg lain...)

Harap pesan kat kengkawan yg lain ehh..yg kita ni kehulu kehilir penat
mmbayar tol, terkial2 laaa carik coins lam keter.. Takkan nak biar coins
kita bayar tu 'di kapur' oleh dorang2 ni..

Heboh!....heboh! ..... pada kawan2.... sahabat2.... . member2..... . dan
semua
kenalan di mane saje.

Setiap anggota manusia harus membuat sedekah

Daripada Abu Hurairah r.a, Rasullullah saw telah bersabda :

Setiap anggota manusia harus membuat sedekah setiap
hari apabila terbit matahari.

Engkau mendamaikan antara dua orang adalah sedekah,

Engkau membantu seseorang menaiki tunggangannya,

ataupun mengangkat barang-barang ke atas tunggangan
adalah sedekah.

Kata-kata manis juga sedekah,


Setiap langkah yang engkau melangkah menuju ke tempat
sembahyang adalah sedekah,


Dan engkau menjauhkan bahaya dari lalu lintas orang ramai
juga merupakan sedekah


(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Pengiraan Pengisian Petrol kenderaan anda...

Tgok dulu perbezaannya harga minyak ni.. dan tgk bawah..

PETROL
DULU
SEKARANG
RM
Liter
RM
Liter
$1.92
1
$2.70
1
$3.84
2
$5.40
2
$5.76
3
$8.10
3
$7.68
4
$10.80
4
$9.60
5
$13.50
5
$11.52
6
$16.20
6
$13.44
7
$18.90
7
$15.36
8
$21.60
8
$17.28
9
$24.30
9
$19.20
10
$27.00
10
$21.12
11
$29.70
11
$23.04
12
$32.40
12
$24.96
13
$35.10
13
$26.88
14
$37.80
14
$28.80
15
$40.50
15
$30.72
16
$43.20
16
$32.64
17
$45.90
17
$34.56
18
$48.60
18
$36.48
19
$51.30
19
$38.40
20
$54.00
20
$40.32
21
$56.70
21
$42.24
22
$59.40
22
$44.16
23
$62.10
23
$46.08
24
$64.80
24
$48.00
25
$67.50
25
$49.92
26
$70.20
26
$51.84
27
$72.90
27
$53.76
28
$75.60
28
$55.68
29
$78.30
29
$57.60
30
$81.00
30
$59.52
31
$83.70
31
$61.44
32
$86.40
32
$63.36
33
$89.10
33
$65.28
34
$91.80
34
$67.20
35
$94.50
35
$69.12
36
$97.20
36
$71.04
37
$99.90
37
$72.96
38
$102.60
38
$74.88
39
$105.30
39
$76.80
40
$108.00
40
$78.72
41
$110.70
41
$80.64
42
$113.40
42
$82.56
43
$116.10
43
$84.48
44
$118.80
44
$86.40
45
$121.50
45
$88.32
46
$124.20
46
$90.24
47
$126.90
47
$92.16
48
$129.60
48
$94.08
49
$132.30
49
$96.00
50
$135.00
50
$97.92
51
$137.70
51
$99.84
52
$140.40
52
$101.76
53
$143.10
53
$103.68
54
$145.80
54
$105.60
55
$148.50
55
$107.52
56
$151.20
56
$109.44
57
$153.90
57
$111.36
58
$156.60
58
$113.28
59
$159.30
59
$115.20
60
$162.00
60

Untuk Motosikal
Cth:
Kalau Dulu kita belanja RM5.76 (3 liter) X 30 hari = RM172.80 X 12 bulan = RM2073.60

Skarang RM 8.10 (3 liter) X 30 hari = RM243.00 X 12 Bulan =RM2916.00 - RM150.00 (Subsidi Krajaan Stahun) = RM2766.00.. Gila..!!

Untuk Kereta, Lori, Bas & lain2.. Haaaa Lu Pikir Lah Sendiri..!!!

Assalamualaikum. .!

Minyak Naik RM2.70, Anwar Ibrahim Dituduh Penipu

Sumber dari berita Bermana : Kerajaan telah mengumumkan kenaikan harga
minyak yg berkuatkuasa hari ini, 5/6/2008. Harga baru untuk pengguna
adalah RM2.70 seliter, iaitu naik RM0.78 dari harga asal seliter, RM1.92.

Mengikut sumber yang boleh dipercayai, ramai yang menuduh Datuk Seri
Anwar sebagai penipu, kerana sebelum pilihanraya, Anwar telah berkata
bahawa jika Barisan Nasional terus memerintah negara, minyak pasti akan
naik 30 sen. Namun apa yang berlaku adalah minyak telah dinaikkan
sehingga 78 sen, hampir 3 kali ganda dari jangkaan Anwar.

Berikut adalah beberapa komen
rakyat yang sempat dirakamkan Bermana:

"Wa sulah kata, itu Anwar talak boleh pecaya punya. Mana ada minyak
naik 30 sen maa..Itu kelajaan sulah naikkan minyak 78sen, kira ok maa..wa
boleh jadi cepat kaya" - Tokey Stesen Minyak XX

"Saya memang tak suka dgn Anwar tu. Dia nak turunkan harga minyak kalau
dia jadi PM. Mana boleh. Kalau minyak turun harga, tak boleh lah saya
naikkan lagi harga jualan makanan saya. Bila nak kaya kalo camtu?" -
Pengusaha Kedai Makan

"Releks la bro..Lu kecoh2 minyak naik ni apa hal? Lantak la nak naik
berapa pun. Gua tada hal punya. Janji diorang tak kacau geng gua dah la"
- Mat Rempit aka Peragut Sambilan


"Err...minyak naik? naik ke mana? Minyak apa yang naik ni sedara?
Minyak belacak ke minyak wangi?..Err..sorry le sedara. Saya pun dah lama tak
mengisi minyak kat stesen, saya pakai kad khas VIP je selama ni..tak
tau pulak nak komen apa.." - Anak Menteri Venezula

Khamis, 5 Jun 2008

Cara bersalam yang betul

1. Badan perlu dibengkokkan 90 darjah.

2. Yang menyalam perlu memegang kedua belah tangan orang yang disalam.

3. Sengetkan kepala sedikit untuk mendapat feel yang lebih.

4. Mulut perlu dimuncung lebih dari 1 inci.

5. Semasa mencium tangan, sedut tangan orang yg disalam tanpa mengeluarkan

air liur.

6. Pastikan bulu roma tangan yg dicium tidak masuk kehidung anda, kalau

tidak, anda pasti terbersin.

7. Cara bersalam ni tidak harus dilakukan pada ibubapa anda tetapi mestikan

dilakukan pada orang politik.

8. Jangan salam tangan kosong.

CONTOH Terbaik


teknik Jimat minyak...Jom cuba

1. Pakai Basikal
2. Matikan Kereta Di Lampu Merah
3. Beli motosikal banyak-banyak (pastu apply road tax subsibi untuk 10
buah)
4. Pakai Fuel Saver
5. Convertkan kereta anda jadi teksi (boleh buat income lebih)
6. Naik Bas Aja (kalau client marah cakap tak pakai kereta dah)
7. Migrate ke OverSea (tak payah fikir langsung pasal minyak)
8. Duduk kat rumah je main internet
9. Pakai NGV
10. Jual Kereta Anda
11.Tukar enjin kereta dengan enjin vespa
12. Guna kereta sorong sebagai kenderaan utama
13. Isi minyak kereta separoh tangki, sebelum p kerja selawat 3 kali, jalan kaki.

Kenaikan Minyak sepanjang 18 tahun

Harga minyak sepanjang zaman.. (dalam masa 18 tahun - sejak 1990)

Zaman Mahathir

sebelum 90 - RM 0.89
tahun 1990 - RM 1.10 (kenaikan RM 0.21)
01/10/2000 - RM 1.20 ( kenaikan RM 0.10)
20/10/2001 - RM 1.30 (kenaikan RM 0.10)
01/05/2002 - RM 1.32 ( kenaikan RM 0.02)
31/10/2002 - RM 1.33 (kenaikan RM 0.01)
01/03/2003 - RM 1.35 ( kenaikan RM 0.02)

Zaman Pak Lah
01/05/2004 - RM 1.37 (kenaikan RM 0.02)
01/10/2004 - RM 1.42 ( kenaikan RM 0.05)
05/05/2005 - RM 1.52 (kenaikan RM 0.10)
31/07/2005 - RM 1.62 ( kenaikan RM 0.10)

28/02/2006 - RM 1.92 (kenaikan RM 0.30)
05/06/2008 - RM 2.70 (kenaikan RM 0.78)

Nota :
(Skrip dulu-dulu)

1. Kenaikan minyak masih rendah berbanding mana2 pun negara ASEAN.
2. Kerajaan akan pastikan kenaikan tidak membebankan
3. Kerajaan tidak mampu lagi menampung subsidi.
4. Kerajaan memberi jaminan harga runcit petroleum tidak akan dinaikkan lagi pada TAHUN INI.

(Skrip sekarang dan akan datang)

1. Rakyat mestilah mengamalkan hidup jimat cermat.
2. Kita akan memastikan harga bahan api antara yg terendah dirantau ini berbanding Singapura dan Thailand.
3. Bila kita susah, kenalah sama-sama susah, bila masa senang, 'kita saling membantu'.
4. Penjimatan subsidi RM13.7 billion 'dipulangkan balik pada rakyat'.
5. Langkah ini adalah 'situasi menang-menang'.

Rabu, 4 Jun 2008

Mayat Disedut Sebelum Diterbangkan Dari US ???

Cecair Mayat disedut sebelum diterbangkan (US Law)

Tazkirah menarik utk. dikongsi
Assalamualaikum
Ikhwah Dikasihi,
Pengkebumian jenazah dalam Islam adalah tatacara terakhir
selepas mayat itu dimandikan, dikapankan dan disolahkan. Yang saya nak
utarakan ini pasal musibah kematian pelajar2 kita di luar negara
khususnya di US , hatta ada juga ibubapa pelajar sendiri yang meninggal
disini tatkala mereka datang untuk meraikan commencement kejayaan anak2
mereka,ditakdirkan Allah mereka meninggal di Amerika. Dalam Islam, di
mana kita meninggal maka di situlah pusara kita. Kita ditegah mengangkut
mayat tersebut untuk dibawa ke tempat lain, misalan kampungnya. Banyak
antara kita berbuat begini.
Mayat diterbangkan beribu batu, hatta sebelum diterbangkan, mayat itu
tersimpan
berhari2 di rumah mayat (mortuary). Ini menyiksakan mayat.
Hatta jika orang Kelantan yang meninggal di KL dan kemudiannya diangkut
untuk
dikebumikan di KB, itu pun sudah tidak tertanggung siksa pada si mayat.

Berbalik cerita di US ini. Kita menyiksa mayat sebenarnya. Kita nak
ambilnya
untuk di kebumikan di Malaysia kononnya kasih kita padanya. Sebenarnya
kalau kasih kita padanya ialah dengan mengkebumikan dia di tempat dia >meninggal ( US lah!)..

Itulah kasih sebenarnya, hatta mayat itu kalau boleh bercakap dia akan
beritahu warisnya supaya jangan bawa dia pulang. Sebab Allah suruh dia
dikuburkan di tempat dia meninggal. Sudahlah semasa hidup banyak
melakukan maksiat, hatta pada saat kematian pun mayat itu dipaksa
melanggar perintah Allah.

Menyeggerakan pengkebumian adalah perintah Allah dan dikuburkan
ditempat kematian juga adalah perintah Allah. Orang Melayu selalunya
bersifat
sentimental tidak kena tempat.

Mengapakah mesti kita bawa dia (mayat) pulang, dia bukan milik kita, dia
adalah
milik Allah dalam erti yang sebenarnya. Jika dia milik Allah dan kini dia
telah
dipanggil oleh Allah, maka semestinyalah kita yang hidup kena faham dan
kesihan padanya supaya jangan melanggar perintah Allah. Bila nak bawa balik

ke Malaysia , maka azab pada mayat yang belum dikebumikan semakin
bertambah2,
iaitu, dasar kerajaan US ini bila mayat itu nak diterbangkan, katakanlah
dari
Nebraska ke Los Angeles , maka mayat itu akan disedut segala cecair
dalamannya.

Peraturan penerbangan Amerika (dia kafir mana dia tahu!) ialah sebelum
mayat
itu dibawa menaiki pesawat, maka segala cecair dalam tubuh mayat termasuk
otaknya
akan disedut supaya memastikan mayat itu betul2 kering (kononnya on medical
ground).

Lepas itu dikeluarkan sijil kelulusan untuk naik pesawat. Tidakkah ini
suatu siksa
pada mayat orang yang kita kasihi. Cecair dalam tubuhnya itu adalah
sebahagian dari
anggotanya yang menangis2 mahu dikebumikan bersama jasad, tetapi telah
disedut dan
jasad pula dikimiakan. Alangkah malangnya. Ini semua kerana gara2 dan
kehendak waris2 yang mahu mayat itu dibawa pulang. Adakah kita anggap mayat itu
barang angkutan?

Kalau ini disebabkan kita maka kita akan ditanya nanti. Perkara ini perlu
difahami
dengan sungguh2 kerana Allah Taala, kerana jika simayat itu dikebumikan di
US,
bukan sahaja belanja penerbangan beribu kita selamat, malah yang lebih
penting
mayat itu akan segera dikebumikan di US dan dia tidak perlu disedut apa2.
Kalau
melanggar ketetapan Allah, maka beginilah jadinya dan akibatnya. Ada waris2

yang berkata,"Kalau arwah meninggal di Mekah, tidak mengapalah dia ditanam
di Mekah, tetapi ini diAmerika..? !". Kita kena faham, kemuliaan mayat atau
kubur
itu tidak tergantung di mana kubur itu terletak. Kemuliaan dan keselamatan
mayat
di alam Qubur adalah tergantung kepada taqwa dia kepada Allah semasa
hayatnya.
Kubur di Mekah sekalipunkalau hidup menentang Allah, maka itu bukan boleh
dijadikan pelindung. Kalau nak syarah lebih2 perkara2 seperti ini kepada
ahli2 waris
disaat2 mereka sugul dan sedih itu terasa serba salah juga,maka di saat
beginilah
mungkin boleh kita utarakan. Orang kita kalau pasal nak mati di Mekah,
bukanmain
berazam lagi.. Memang tidak salah, tetapi kita kena ingat walau mati di mana
sekalipun,
kubur yang akan menjadi salah satu dari Taman2 Syurga atau salah satu dari
lubang2
neraka, adalah bergantung, insya'Allah, kepada sejauh mana kita hidup
mengikut hukum2
dan perintah Allah. Orang islam yang faham, dia sanggup mati dan ditanamkan
dimana2
sahaja sebab bumi ini semuanya hak mutlak Allah Taala dan di mana2 sahaja
dia boleh
beristirehat setelah dia hidup sebagai seorang hamba yang soleh/solehah>yang bertaqwa,
insya'Allah. Marilah kita sama2 ambil iktibar.

wallahua'lam bissawwab...









Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

NO MAN IS PERFECT

Seorang isteri mengadu begini kepada saya,
" Suami saya bukanlah seperti yg saya gambarkan sewaktu belum berkahwin. Dia amat berbeza daripada penampilannya dahulu.
Sekarang dia bukan sahaja gagal membahagiakan saya malah sering menjadikan saya kesal mempersuamikannya. Ingin sekali saya meninggalkannya, tapi tak berupaya kerana memikirkan anak2 dan masa depan saya sendiri, walaupun ada lelaki yang sedia mengambil saya di luar sana. Saya seperti terperangkap oleh kedunguan masa lalu. Kekal bersamanya bererti saya selamanyalah tidak akan berasa bahagia. Apa yang boleh saya lakukan sekarang?
Lalu saya bertanya,
skrg puan nak yang mana? Kekal bersamanya atau mengikut lelaki lain? Maksud saya mana yang lebih berat? Kalau Dr. tanyakan yang mana lebih berat, tentulah bersamanya lebih berat. Kalau begitu, mengapa tidak pejamkan mata, bayangkan yang indah2, anggaplah dia satu2nya lelaki yang ada di dunia ini dan binalah kebahgiaan bersama. Isteri itu seperti terkejut dgn saranan saya.
Barangkali dia mengharapkan satu cadangan yang lebih memihak kepada gelojak hatinya untuk memilih lelaki lain, berdasarkan kebahagiaan yang sudah gagal di kecapinya skrg.
Lalu saya perjelaskan,
kalaulah kebahagiaan yang menjadi persoalan, belum tentu pilihan seterusnya akan menjaminkan kebahagiaan. Barangkali bersama lelaki kedua masalah lebih menimpa. Kalau nanti perkahwinan kedua itu juga gagal memberikan kebahagiaan, apakah anda akan berkahwin buat kali ketiga? Jika tak bahagia juga, anda akan berkahwin pula buat kali keempat? Kemudian kelima, keenam? Sampai bila?
Hidup bukankah untuk dinikmati? Usia bukanlah lama untuk dipersiakan dengan hal-hal yang tidak sepatutnya. Siapapun dia, dia adalah lelaki yang bergelar `SUAMI'. Kebahagiaan adalah satu istilah yang telah terbentuk. Tinggal bagaimana kita mendefinasikan kebahagiaan itu sahaja yang menyebabkan sesetengah drpd kita gagal berasa bahagia.
Alangkah ruginya kalau hidup yang singkat ini kita gagal mendapat bahagia. Semata2 kerana menyangka kebahagiaan itu akan dinikmati jika bersama orang sekian-sekian. Semata-mata kerana menyangka Si Dia boleh memberi bahagia yang diimpi-impikan. Kalau MELESET bagaimana? Kalau kebahagiaan yang iidam-idamkan itu tidak diperoleh sdgkan kebahagiaan yang sedia ada ini telah ditinggalkan, bagaimana?
Setelah anda Diijab-kabul, satu perjanjian telah dibentuk. Anda telah merelakan diri anda bergelar ISTERI dan rela memanggil org berkenaan yang tiada langsung pertalian dengan anda sebelumnya sebagai SUAMI. Anda merelakan segalanya kepada dia dan demikian dia terhadap anda. Setelah diikat dengan tali perkahwinan, mengapa tidak pejamkan mata dan anggaplah dia pasangan yang terbaik. Dia mmg dijadikan buat anda. Dia adalah segala-galanya. Bentuklah kebahagiaan bersamanya.
JANGAN mimpi-mimpikan lagi org lain selain dia.
JANGAN angan-angankan perkara yang bukan-bukan.
INGAT!!!!.. Anda dijadikan dari tulang rusuk dia. Relakan diri anda untuk bertolak ansur dlm beberapa hal untuk mencari kesukaan dan kebencian bersama. Relakan membina bahagia dan dialah alatnya.
Masalah yang sering menimpa pasangan muda ialah masing2 gagal memantau
imaginasi untuk membentuk bahagia pada awal perkahwinan. Setelah segalanya dilalui dan masalah menapak di sana sini, barulah sedar sesuatu sepatutnya dilakukan lebih awal dahulu. Tetapi nyata sudah terlambat, imaginasi bersama mekanisme-mekanisme nya telah dipersia-siakan. Bahagia kelihatan tetapi sudah tidak terjangkau dek tangan. Kesudahannya, bahagia di> sangka berada di luar dan mahu di buru walhal sebenarnya bahagia sudah berada di tangan, hanya gagal mengenal dan menikmatinya sahaja.
Selagi mana SUAMI anda itu masih menjalankan tanggungjawabnya, maksud saya dia masih ingat rumah, ingat anak-anak dan ingat untuk mencari rezeki, dia masih seorang lelaki yang boleh diharapkan. Apalagi jika dia seorang yang tidak meninggalkan ibadah-ibadah fardu, kekurangan-kekurang an yang ada pada dirinya hanyalah sekadar kekurangan untuk membenarkan kata-kata `NO MAN IS PERFECT".

ketika.....(berumah tangga)

1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita
Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis,
tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu,tetapi menikah di hadapan Allah

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana
menyia-nyiakan do'a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan
bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan
duri.

7. KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru
semakin erat berpegang tangan

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK.
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK.
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda,tetapi cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus
dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11.KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi
kita semasa menderita

12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk
bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan
pertolongan Anda.

13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.

14.KETIKA MENDIDIK ANAK
Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang
tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....

15.KETIKA ANAK BERMASALAH
Yakinilah bahawa tidak ada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.

16.KETIKA ADA PIL.
Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat.


17.KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONIS
Gunakanlah formula 7 K
1 Ketaqwaan
2 Kasih sayang
3 Kesetiaan
4 Komunikasi dialogis
5 Keterbukaan
6 Kejujuran
7 Kesabaran

senaraikan segala kekurangan pasangan anda...!!!

Seorang lelaki dan kekasihnya bernikah dan acara pernikahannya sungguh megah. Semua kawan-kawan dan keluarga mereka hadir menyaksikan dan menikmati hari yang berbahagia tersebut. Suatu acara yang luar biasa dan sungguh mengesankan.Mempelai wanita begitu cantik dan anggun dalam gaun putihnya dan pengantin lelaki dengan tuxedo hitam yang gagah. Setiap pasang mata yang memandang setuju mengatakan bahawa mereka sungguh-sungguh saling mencintai dan sepadan.
Beberapa bulan kemudian, si isteri berkata kepada suaminya, "Abang,saya baru membaca sebuah artikel dlm majalah tentang bagaimana memperkuatkan hubungan dan tali pernikahan kita" katanya manja sambil menunjukkan majalah tersebut."Masing-masing kita akan mencatatkan hal-hal yang kurang kita sukai dari pasangan kita. Kemudian, kita akan membahas bagaimana kita mengubah hal-hal tersebut dan membuatkan perkahwinan kita bersama lebih bahagia... .."
Suaminya setuju dan mereka mula memikirkan hal-hal dari pasangannya yang tidak mereka sukai dan berjanji tidak akan tersinggung ketika pasangannya mencatat hal-hal yang kurang baik sebab hal tersebut untuk kebaikan mereka bersama. Malam itu mereka sepakat untuk berpisah tidur dan mencatat apa yang terlintas dalam benak mereka masing-masing.
Besok pagi ketika sarapan, mereka sedia membincangkannya. " Saya akan mulakan dulu ya", kata isteri. Ia lalu mengeluarkan senarainya. Banyak sekali yang ditulisnya, sekitar 3 muka surat. Ketika ia mulai membacakan satu persatu hal yang tidak dia sukai dari suaminya, ia memperhatikan bahawa airmata suaminya mulai mengalir... .."Maafkan saya bang, apakah saya harus berhenti ?"
tanyanya."Oh..tak apa, teruskanlah sayang... " jawab suaminya.
Dan si isteri terus membacakan semua yang tersenarai, lalu kembali melipat kertasnya dengan manis di atas meja dan berkata dengan bahagia"Sekarang giliran abang membacakan senarai yang abang tulis".Dengan suara perlahan suaminya berkata "Abang
tidak mencatat sesuatupun diatas kertas ini. Abang berfikir bahawa dirimu sudah sempurna, dan abang sekali-kali tidak ingin mengubah akan dirimu. Abang menyayangi dan menyintaimu kerana dirimu seadanya. Awak terlalu cantik dan baik bagi abang. Tidak satupun dari peribadimu yang tidak menyenangkanku,sayang... ."
Si isteri tersentak dan tersentuh hatinya oleh pernyataan dan ungkapan cinta serta isi hati suaminya.
Bahawa suaminya menerimanya apa adanya... Ia menunduk dan menangis.
Dalam hidup ini, banyak kali kita merasa dikecewakan, depressi, dan sakit hati. Sesungguhnya tak perlu menghabiskan waktu memikirkan hal-hal tersebut. Hidup ini penuh dengan keindahan,kesukacitaan dan pengharapan.Mengapa harus menghabiskan waktu memikirkan perkara yang buruk,mengecewakan dan menyakitkan jika kita boleh menemukan banyak hal-hal yang indah yang baik dan yang boleh kita terima di sekeliling kita? Kita akan menjadi orang yang berbahagia jika kita mampu melihat dan bersyukur untuk hal-hal yang baik dan mencuba melupakan yang buruk.

Antara Yakin dan Percaya...

ORANG KATA...
enjoy sementara muda,
hidup panjang lagi,
dah tua nanti tobatlah.

ATUK KATA...
orang muda hidup memang baru
bermula,
tapi belum tentu masih panjang lagi,
entah esok lusa Izrail datang menjemput.

AKU RASA...
betul jugak tu..

ORANG KATA...
exam tu susah,
kena banyak sacrifice,
constant study.. past year
papers..etc. .etc..etc. .

ATUK KATA...
exam tu senang aje,
dah ada tarikh untuk diuji,
dah ada syllabus untuk diikut,
kalau ajal.. entah bila sesiapapun tak tahu,
byk pula tu peringkat ujiannya,
Munkar, Nankir, Neraca Mizan, tayangan slide..

AKU RASA...
betul jugak tu..

ORANG KATA...
have fun on your birthday,
panggil kekawan and sedara mara,
berpartylah sepanjang malam,
make it memorable one!!

ATUK KATA...
setiap hari jadi, kita semakin
hampir, hampir setahun dengan kematian,
setahun lagi diberi untuk beramal, bertaubat..

AKU RASA...
betul jugak tu..

ORANG KATA...
kerja mesti sungguh-sungguh,
beli rumah besar, kereta mewah, makan lazat,
baru hati puas

ATUK KATA...
ye ke hati dah puas??
dah cukup ibadah nak tempah kubur luas-luas?
dah siap kenderaan meluncur Siratul Mustaqim?
dah cukup zikir untuk santapan rohani?
dah cukup amal nak 'book' tempat Al-Firdaus?

AKU RASA...
betul jugak tu..

ORANG KATA...
successful people have a good
time management,
ada bisnes di KL, New York, Tokyo..
masih sempat berkempen untuk pilihanraya,
masih sempat melepas lelah di disko dan karaoke,
masih sempat pasang perempuan 2-3,
baru orang boleh respect!

ATUK KATA...
setiap manusia dapat 24 jam dlm sehari,
tapi..
ada masa ke untuk sujud di sejadah 5 kali sehari semalam?
ada masa ke nak jenguk ibu ayah di kampung,
sekali dalam seminggu, atau sebulan, atau setahun?

AKU RASA...
err.. betul jugak tu..

So......

Isnin, 2 Jun 2008

Nabil: Lu pikir lah sendri....

Baru2 ni,rakaman untuk program Astro telah diadakan di kampus UPNM (Universiti Pertahanan Nasional Malaysia). Rancangan itu diberikan nama FIKIRLAH SENDIRI yang dihoskan oleh raja lawak musim ke-2, NABIL.


Rakaman tu telah diadakan selama 5 hari berturut2, tp aku lupa la bpe episod sumernya. Boley tahan jugak la lawak budak ni. Aku x pernah tgk pun rancangan Raja Lawak ni. sepanjang pengambaran tersebut,aku cuma pergi 2 kali jer, ari first ngn ari last. Ari first xder lah ramai sgt,sbb ramai bdk2 tgh exam termasuklah aku yg akan exam BI pada keesokan arinya..hehe
Tp ari last, mmg x cukup tempat.Faktor utamanya adalah dengan kedatangan APEK pada episod last.Apek mmg sempoi la,tah bpe kali dia kenakan si Nabil tu..haha,


So,kepada sesiapa peminat Nabil, jgn lupa saksikan rancangan tersebut, mungkin bln JUN ni kot.
Kat bwh ni ader sedikit rakaman amatur yg dirakam oleh aku sendiri...hehe
ASTRO....jgn mare yaa....


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket




MENGENALI YAKJUJ DAN MAKJUJ

Misteri: Yakjuj, Makjuj dikurung dalam tembok ajaibOleh Nasron Sira Rahim DI sebalik pembinaan kota besar hasil kemajuan pembangunan dan kemodenan yang melanda hampir seluruh pelusuk dunia hari ini, masih terdapat satu kawasan rahsia di muka bumi ini yang menyimpan ribuan makhluk misteri. Sehingga kini, penerokaan demi penerokaan di seluruh kawasan bumi masih belum menemui wilayah asing itu sekali gus menyebabkan kewujudan makhluk terbabit tidak akan dikenal pasti pengkaji atau manusia umumnya. Bagaimanapun, kewujudan makhluk itu adalah sahih dan suatu hari nanti, mereka akan muncul juga di hadapan manusia. Akan tetapi, ketika makhluk itu muncul, sudah terlambat untuk manusia berbuat apa-apa lagi. Tiada lagi kajian mengenai sejarah kewujudan atau penyelidikan sains dilakukan terhadap makhluk itu seperti penemuan artifak atau spesies baru ketika ini kerana sewaktu munculnya makhluk dikenali Yakjuj dan Makjuj itu, dunia sudah terlalu hampir dengan kiamat! Sejak dikurung ribuan tahun lalu, kewujudan dan lokasi ‘pusat tahanan’ Yakjuj dan Makjuj masih menjadi misteri kepada manusia.
Bagaimanapun, kewujudan dua makhluk itu adalah pasti lantaran ia dinyatakan dalam al-Quran serta tergolong dalam perkara ghaib yang wajib diimani manusia menerusi tanda besar berlakunya kiamat. Pensyarah Jabatan Al-Quran dan Al-Hadith, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya (API-UM), Prof Madya Dr Fauzi Deraman, berkata Yakjuj dan Makjuj bukanlah berupa haiwan atau spesies lain sebaliknya ia adalah manusia yang berasal daripada keturunan Nabi Adam AS. Katanya, mengikut hadis, bangsa Yakjuj dan Makjuj berasal daripada keturunan anak lelaki Nabi Nuh AS iaitu Yafis yang berkembang melewati masa sehinggalah Zulkarnain membina tembok bagi menghalang mereka keluar dari lokasi mereka. “Cerita mengenai sejarah Yakjuj dan Makjuj tertera dalam al-Quran menerusi surah al-Kahfi, ayat ke-92 hingga 98 manakala kebangkitan mereka dinyatakan dalam surah an-Anbiyaa’, ayat ke-96 dan 97,” katanya. Allah berfirman menerusi ayat surah al-Kahfi itu: “Kemudian dia (Zulkarnain) menempuh suatu jalan (yang lain lagi).
Hingga apabila dia sampai antara dua gunung, dia mendapati di hadapan kedua bukit itu suatu kaum yang hampir tidak mengerti pembicaraan. “Mereka berkata: ‘Hai Zulkarnain, sesungguhnya Yakjuj dan Makjuj itu orang yang membuat kerosakan di muka bumi, maka dapatkah kami memberikan sesuatu pembayaran kepadamu, supaya kamu membuat dinding antara mereka?’. “Zulkarnain berkata: ‘Apa yang dikuasakan Tuhanku kepadaku terhadapnya adalah lebih baik, maka tolonglah aku dengan kekuatan (manusia dan peralatan), agar aku membuatkan dinding antara kamu dan mereka. Berilah aku potongan-potongan besi’. “Hingga apabila besi itu sudah sama rata dengan kedua-dua (puncak) gunung itu, berkatalah Zulkarnain: ‘Tiuplah (api itu)’. Hingga apabila besi itu sudah menjadi (merah seperti) api, dia pun berkata: ‘Berilah aku tembaga (yang mendidih) agar aku tuangkan ke atas besi panas itu. “Maka mereka tidak dapat mendakinya dan mereka tidak dapat melubanginya. Zulkarnain berkata: ‘Ini (dinding) adalah rahmat daripada Tuhanku, maka apabila sudah datang janji Tuhanku (kiamat), Dia akan menjadikannya hancur luluh dan janji Tuhanku itu adalah benar’.” Dalam ayat surah an-Anbiyaa’ pula, Allah berfirman: “Hingga apabila dibukakan (tembok) Yakjuj dan Makjuj; dan mereka turun dengan cepat dari seluruh tempat yang tinggi. Dan sudah dekatlah kedatangan janji yang benar (kaimat) maka tiba-tiba terbelalaklah mata orang kafir. (Mereka berkata): ‘Aduhai, celakalah kami, sesungguhnya kami adalah dalam kelalaian mengenai ini, bahkan kami adalah orang yang zalim’.” Dr Fauzi berkata, selain dua surah al-Quran itu, terdapat banyak hadis kuat yang membicarakan mengenai Yakjuj dan Makjuj tetapi terdapat juga perbezaan pendapat di kalangan ulama mengenai ciri-ciri bangsa itu yang tidak diterangkan nas. “Hadis riwayat Imam Ahmad pula menerangkan ciri fizikal Yakjuj dan Makjuj yang antara lain bermuka bulat dan kulit kekuningan seperti wajah kebanyakan penduduk Asia Tengah. “Ulama juga cenderung mengatakan Yakjuj dan Makjuj berasal dan dikurung di benua Asia Tengah berdasarkan tafsiran ayat ke-90 dari surah al-Khafi yang menyebut Zulkarnain sampai ‘di tempat terbit matahari’ iaitu timur dunia,” katanya. Pendapat lain menambah yang Yakjuj dan Makjuj berkemungkinan berasal daripada bangsa Tartar dan Mongul manakala lokasi tahanan mereka adalah kawasan pergunungan luas Caucasus.
Beliau berkata, kebanyakan ulama menyatakan yang bangsa itu terus wujud sehingga kini tetapi dipisahkan daripada dunia manusia oleh Allah SWT menerusi tembok dibina Zulkarnain itu. Katanya, tugas bangsa itu setiap hari sejak ribuan tahun lalu adalah mengorek tembok itu untuk tembus ke dunia manusia tetapi Allah masih menghalang mereka dengan kembali meneguhkan benteng berkenaan sehinggalah hampirnya hari kiamat. “Allah akan mengizinkan tembok itu runtuh dan Yakjuj dan Makjuj bebas ke dunia manusia apabila hampirnya kiamat dan peristiwa itu menjadi satu daripada 10 tanda besar kiamat,” katanya. Yakjuj dan Makjuj juga muncul selepas kematian Dajal yang dibunuh Nabi Isa AS dan bangsa itu akan mendatangkan kerosakan besar di muka bumi. Kekuatan mereka dikatakan luar biasa dan terlalu hebat sehingga tiada sesiapa yang mampu menewaskan kumpulan itu. “Nabi Isa AS memerintahkan manusia yang masih beriman berlindung di pergunungan bagi mengelak menjadi mangsa Yakjuj dan Makjuj; baginda kemudian berdoa kepada Allah SWT dan Allah membinasakan mereka dengan mengutuskan ulat yang menyerang belakang badan golongan itu sehingga mati. “Selepas bangsa Yakjuj dan Makjuj mati serta menjadi busuk, Allah mengutuskan seekor burung besar untuk mengangkut dan membersihkan mayat itu dari bumi,” katanya.
Menyoroti dalil kewujudan Yakjuj dan Makjuj, manusia seharusnya yakin mempertahankan akidah Islam dan tidak bertangguh memohon keampunan dan keredaan Allah kerana mereka yang masih lalai adalah golongan yang diterangkan dalam surah an-Anbiyaa’ di atas seperti firman-Nya: “(Mereka berkata): ‘Aduhai, celakalah kami, sesungguhnya kami adalah dalam kelalaian mengenai ini, bahkan kami adalah orang yang zalim’.” FAKTA Yakjuj dan Makjuj Ketika kemunculannya, mereka dikatakan akan menuju ke sebuah tasik di Palestin dan akan minum air tasik itu sehingga kering. Memiliki zuriat yang ramai dan dikatakan tidak akan mati sehingga melahirkan lebih 1,000 zuriat. Tiada siapa mampu menewaskan mereka dan hanya binasa dengan kekuasaan Allah. Muncul selepas turunnya Nabi Isa AS dan Dajal. Dalam sebuah hadis, Rasulullah menyatakan kebimbangannya apabila pada zaman baginda, Yakjuj dan Makjuj dikatakan sudah berjaya menebuk benteng Zulkarnain sebesar bulatan dibentuk ibu jari dan jari telunjuk.

Ajaib(teknologi perubatan)

Miracle & Self-Confidence



He survived against all the odds; now Peng Shulin has astounded doctors by learning to walk again.
When his body was cut in two by a lorry in 1995, it was a little short of a medical miracle that he lived.




Peng Shulin


It took a team of more than 20 doctors to save his life.
Skin was grafted from his head to seal his torso ?but the legless Mr Peng was left only 78cm (2ft 6in) tall.
Bedridden for years, doctors in China had little hope that he would ever be able to live anything like a normal life agan.




But recently, he began exercising his arms, building up the strength to carry out everyday chores such as washing his face and brushing his teeth.
Doctors at the China Rehabilitation Research Centre in Beijing found out about Mr Peng's plight late last year and devised a plan to get him up walking again.
They came up with an ingenious way to allow him to walk on his own, creating a sophisticated egg cup-like casing to hold his body with two bionic legs attached to it.
He has been taking his first steps around the centre with the aid of his specially adapted legs and a resized walking frame.

Mr Peng, who has to learn how to walk again, is said to be delighted with the device.

What a Self-confidence !!!! Great